niedziela, 29 listopada 2009

Słodkie przekładańce

W efekcie nagłej zachcianki na coś słodkiego, skonfrontowanej z przedzakupową pustką w lodówce, powstały te oto przekładańce. Ciasteczka z mojego ulubionego rodzaju – coś z niczego. Szybkie, proste i wręcz nieziemsko pyszne. Szczególnie lubię zajadać na przemian po jednym ciasteczku ze słodką różą i jednym z kwaskowatą cytryną :)



Składniki

2,5 szkl mąki

kostka masła

0,7 szkl mąki

3 łyżki śmietany

2 jajka


Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować, wykrawać ciasteczka i piec 10-12 min w temperaturze 210. Przekładać dżemem, ja do połowy daję lemon curd, a do drugiej konfiturę z róży.


Smacznego!

wtorek, 24 listopada 2009

Jesienny tort urodzinowy

Lubię moje jesienne urodziny. Kiedy ciepłe wnętrze mojego domu, wypełnionego bliskimi i ich gwarem, pachnącego ciastem, z kotem wygrzewającym się w świetle lampy, kontrastuje z ciemnym i chłodnym światem na zewnątrz. Tym razem, zamiast kolejnego tortu czekoladowego, postanowiłam spróbować czegoś nowego. Przeglądając „How to be a domestic goddess” Nigelli Lawson, natknęłam się na ten ciekawie wyglądający przepis i zdecydowałam, że zaryzykuję. Tort wyszedł niezwykle interesujący w smaku, gładki, nie za słodki, odrobinę przypominający nugat.. po prostu palce lizać. No i pięknie prezentował się na stole :)



Składniki


ciasto

175g miękkiego masła

100g złotego cukru (dałam brązowy demerara)

3 jajka

350 ml syropu klonowego (dałam pół na pół ze złotym syropem)

500g mąki ze spulchniaczami (dałam zwykłą i dwie łyżeczki proszku do pieczenia)

175 ml gorącej wody


nadzienie/polewa

2 białka

125 ml syropu klonowego (dałam pół na pół ze złotym syropem)

125g złotego cukru (dałam biały)

¼ łyżeczki kamienia winnego (dałam tyle samo octu winnego)

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

125g orzechów pekan (dałam orzechy włoskie)


Utrzeć masło z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, dobrze ubijając. Wlać powoli syrop klonowy i ubijać aż powstanie gładka masa. Następnie wmieszać mąkę na przemian z wodą. Rozlać masę do dwóch tortownic (21 cm) i piec około 40 min w 180 stopniach.


Wszystkie składniki polewy, oprócz ekstraktu i orzechów, włożyć do metalowej lub szklanej miski, na tyle dużej aby pasowała do garnka na którym będziemy ją stawiać. Garnek wypełnić wodą, tak aby położona na nim miska nie dotykała jej. Zagotować wodę, położyć miskę i ubijać mikserem masę przez 5-7 minut, aż znacznie zwiększy swoją objętość i będzie gęsta. Następnie zdjąć miskę z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę ubijać.


Przełożyć blaty zrobioną masą, posmarować nią również wierzch i boki tortu. Posiekać orzechy i oprószyć nimi cały tort. Wstawić do lodówki, żeby trochę zastygło.


Smacznego!

środa, 18 listopada 2009

Lasagne doskonała

Od kiedy pamiętam lubiłem włoską kuchnię. Połączenia makaronów, sera i mięsa są tym co Marciny lubią najbardziej ;) Z lasagne pierwszy raz zetknąłem się u cioci na obiedzie kilkanaście lat temu i od razu zakochałem się w tej potrawie. Potem mama zdobyła przepis od cioci i po kilku latach udoskonaleń z dumą prezentuję przepis na lasagne doskonałą ;)



Składniki:
70 dkg mielonego mięsa wieprzowego
1 l mleka
40 dkg sera mozzarella
1 opakowanie makaronu na lasagne (moim zdaniem najlepszy jest Primo Gusto)
1 średnia cebula
160g przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
Przyprawy: vegeta, oregano, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Farsz
Najpierw należy pokroić drobno cebulę i podsmażyć ją na małym ogniu. Gdy się zeszkli, dodać mięso mielone i przyprawić oregano oraz vegetą. Dolać ok.100 ml wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, wymieszać dokładnie i dusić jeszcze przez 5 minut.

Sos beszamelowy
Masło rozpuścić na dnie garnka, dodać mąkę i szybko wymieszać, dolać litr mleka i zagotować ciągle mieszając. Na koniec dodać zmieloną gałkę muszkatołową i doprawić solą.

W międzyczasie zetrzeć mozzarellę. Kiedy wszystko jest już gotowe układać w prostokątnej formie, naprzemiennie warstwami: makaron-mieso, makaron-ser, makaron-mieso, makaron-ser, przy każdym ułożeniu makaronu obficie polewając sosem. Nie przejmując się, że wszystko „pływa” – taka wilgotna lasagne jest najlepsza.

Gdy już wszystko gotowe można jeszcze z wierzchu doprawić oregano lub bazylią. Piec w 220 stopniach przez 15 min (z termoobiegiem).

Smacznego!

środa, 11 listopada 2009

Bułeczki na dobry początek



Długie, leniwe poranki to moje ulubione chwile w tygodniu. Pełne ciepła i spokoju, ładują energią na długo. Właśnie w taki poranek zaczynamy naszą przygodę z blogiem. Towarzyszą nam pachnące cynamonem, ciepłe bułeczki, które przełamujemy na pół, smarujemy miękkim masłem i popijamy mlekiem...


CYNAMONOWE PODUSZECZKI


Składniki:
ciasto
0,5 szkl mleka
3 łyżki wody
1 jajko
1,5 łyżki roztopionego masła
2,25 szkl mąki
3 łyżki cukru
1,25 łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli


posypka
0,5 szkl cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki roztopionego masła



Przygotowanie:

Ręczne
Odrobinę mleka wymieszać z wodą, łyżką mąki i łyżką cukru. Dodać i rozpuścić drożdże, zostawić na 15 min. Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodać resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i roztopione masło. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na godzinę.

W maszynie
Wsypać składniki, nastawić program wyrabiania ciasta i pozostawić do wyrośnięcia.

Przygotować tortownicę (26cm), wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Połączyć cukier z cynamonem. Wyjąć ciasto, podzielić na 16-18 równych kuleczek. Każdą zanurzać w roztopionym maśle i obtaczać w cukrze cynamonowym. Kuleczki układać w tortownicy, zostawiając między nimi trochę miejsca. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Piec około 20 min w temp 190 stopni.

Smacznego!

(Oryginalny przepis - AgusiaH)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails