Delikatne, rozpływające się w ustach maliny i gęsta, kremowa masa to przepis na deser doskonały. Najlepiej smakuje chłodny, wyjęty prosto z lodówki.Składniki: - 150g mascarpone
- 200ml śmietanki 30/36%
- parę łyżek cukru
- maliny
Ubić śmietanę na sztywno, dodając pod koniec cukru do smaku. Następnie dodać serek mascarpone i ubijać aż masa będzie gładka. Nakładać do pucharków warstwami: masa, maliny, masa, maliny.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Na zdrowie! Maliny!
Mimo chwilowego ochłodzenia, nadal prześladuje mnie wizja upałów. Wciąż, może nawet jeszcze bardziej, zajadam się lodami i chłodnymi deserami, jakby moje ciało chciało się ochłodzić "na zaś". W tym klimacie doskonale odnajduje się drink ananasowy. Ma ciekawy, mleczno - słodki smak, jest dość gęsty i kremowy.
Składniki: - 200ml soku ananasowego
- 160ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- 100ml sprite/7up
Sok i mleko wlać do shakera i wstrząsnąć. Przelać do szklanki, dodać sprite i delikatnie wymieszać łyżką. W upalny dzień warto wstawić do lodówki aby napój się schłodził.
Smacznego!
Wpis uczestniczy w akcji Napoje i drinki na lato
Chciałem zaprezentować wam proste a jednocześnie bardzo smaczne i nieskomplikowane danie, w sam raz na szybki obiad.
Składniki:
- 300g makaronu tagliatelle
- 300g pieczarek
- jedna duża cukinia
- przyprawy
- 200g śmietany
Ugotować makaron. W międzyczasie obrać cukinie, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię podsmażając na małym ogniu. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cukinii. Smażyć około 10 minut, pilnując żeby się nic nie przypaliło. Po tym czasie doprawić solą (można także użyć oregano albo ziół prowansalskich - kwestia gustu) i dodać śmietanę. Mieszać do czau aż śmietana się rozpuści. Podawać z makaronem.
Warzywem tego lata zdecydowanie została cukinia. Odkryłam ją dla siebie i zjadam właściwie pod każdą postacią. W tym przepisie jej smak uzupełnia świeży ogórek. Zupa wychodzi kremowa i delikatna. Dobra zarówno ciepła jak i schłodzona.
Składniki:
- 1 cukinia
- pół ogórka
- 100g przecieru pomidorowego
- 100g serka topionego
- 700ml wywaru warzywnego
Cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć około 10 minut. Wywar zagotować, dodać cukinię, przecier i startego ogórka i gotować około 10 minut. Po tym czasie wszystko zmiksować, dodać serek topiony i gotować kolejne 15-20 minut, aż zgęstnieje.
Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Twoje & Moje
Oglądając ostatnio film "500 Days of Summer" naszła nas ochota na małą przekąskę. Szybką, słodką i nieskomplikowaną. I tak, po 15 minutach leżał przed nami ananas w karmelu, którego już od dawna chciałam wypróbować. Wyszedł smakowity - soczysty, pokryty lekką skorupką karmelu.
Składniki: - Ananas
- Cukier brązowy (ja użyłam dry demerara)
Obrać ananasa i pokroić na ćwiartki (z góry na dół), a te jeszcze na pół. Wykroić twarde środki. Nabić ananasa na patyczki do szaszłyków (lub gdy nie mamy - po prostu na wykałaczki) i zmoczyć je wodą aby się nie przypaliły. Posypać obficie brązowym cukrem. Piec na folii aluminiowej na grillu lub w piekarniku pod grzałką przez około 10 minut w 200 stopniach - aż cukier roztopi się i skarmelizuje.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Forever summer"
Smacznego!
Ten tort upiekłam z okazji urodzin Marcina, który przepada za truskawkami, o czekoladzie już nie mówiąc.. Jego przygotowanie nie należy do najkrótszych, ale włożony wysiłek zwraca się po wielokroć - to najlepszy tort, jaki do tej pory udało mi się upiec. Delikatnie aksamitny, ani za słodki ani za ciężki, jak mogłoby się wydawać po przepisie. Przepyszny.
Składniki:
Biszkopt
- 400g cukru pudru
- 140g mąki pszennej
- 140g mąki ziemniaczanej
- 8 jajek
- 4 łyżki kakao
Mus czekoladowy
- 500g mascarpone
- 700g śmietany 36%
- 200g gorzkiej czekolady
- szklanka cukru pudru
Dodatkowo
- 700g truskawek
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. 100ml zaparzonej czarnej herbaty
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ok.10 ciasteczek owsianych z czekoladą (np.San)
Białka ubić z połową cukru pudru, żółtka z drugą połową. Suche składniki przesiać i wymieszać razem. Połączyć ostrożnie białka z żółtkami. Następnie w kilku turach wsypywać suche składniki i bardzo delikatnie mieszać aż powstanie gładka masa. Przełożyć ją do tortownicy 27 cm i piec przez około 45 minut w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na chwilę, aby przestygła. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Połączyć czekoladę z mascarpone i ubitą śmietaną.
Szklankę truskawek zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru. Resztę truskawek poprzekrawać na pół. Do herbaty dodać ekstrakt waniliowy. Ciasteczka pokruszyć (ja wkładam je do torebki strunowej i uderzam w nie wałkiem).
Biszkopt pokroić na trzy blaty, każdy nasączyć herbatą. Umieścić pierwszy blat na podstawce. (Aby jej nie pobrudzić warto wsunąć pod blat paski z papieru do pieczenia, które ją zasłonią, a po skończeniu je wyciągnąć). Posmarować go musem truskawkowym, ułożyć na nim część truskawek i posmarować około 1/3 musu czekoladowego. Przykryć kolejnym blatem i znów nałożyć warstwy musu truskawkowego, truskawek, musu czekoladowego. Ułożyć ostatni blat i posmarować jego wierzch oraz boki tortu musem czekoladowym. Boki tortu obłożyć rozdrobnionymi ciasteczkami, a wierzch ozdobić truskawkami. Wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.
Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku