wtorek, 27 lipca 2010

Muffinki z borówkami




Zakochaliśmy się w muffinkach odkąd upiekłam je pierwszy raz parę lat temu. Parę sycących kęsów - w sam raz na mały głód ;) Idealne na szybką przekąskę, jako prowiant na wycieczkę lub drugie śniadanie w pracy. Każdy może znaleźć tu coś dla siebie, ilość kombinacji smakowych ogranicza tylko wyobraźnia. Moim faworytem są te z gruszkami i imbirem oraz z budyniem i czekoladą, na które przepis na pewno wkrótce się tu znajdzie. Dzisiaj z kolei postanowiłam wypróbować słynne
blueberry muffins. Okazały się pyszne. Nie za słodkie, ze smakowitym, chrupiącym wierzchem.


Składniki:

  • 200g mąki
  • 75g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75g masła
  • 200g maślanki
  • 1 jajko
  • 200g borówek
Połączyć suche składniki. Roztopić masło i odstawić na chwilę do ostudzenia. Następnie dodać maślankę i jajko. Wmieszać mokre składniki do suchych i dodać borówki. Masę nałożyć do foremki na muffinki i piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson How to be a domestic goddes.

Przepis bierze udział w akcji
Jagodowo Nam 2!

piątek, 23 lipca 2010

Deser malinowy


Delikatne, rozpływające się w ustach maliny i gęsta, kremowa masa to przepis na deser doskonały. Najlepiej smakuje chłodny, wyjęty prosto z lodówki.

Składniki:
  • 150g mascarpone
  • 200ml śmietanki 30/36%
  • parę łyżek cukru
  • maliny
Ubić śmietanę na sztywno, dodając pod koniec cukru do smaku. Następnie dodać serek mascarpone i ubijać aż masa będzie gładka. Nakładać do pucharków warstwami: masa, maliny, masa, maliny.



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji
Na zdrowie! Maliny!

poniedziałek, 19 lipca 2010

Drink ananasowy



Mimo chwilowego ochłodzenia, nadal prześladuje mnie wizja upałów. Wciąż, może nawet jeszcze bardziej, zajadam się lodami i chłodnymi deserami, jakby moje ciało chciało się ochłodzić "na zaś". W tym klimacie doskonale odnajduje się drink ananasowy. Ma ciekawy, mleczno - słodki smak, jest dość gęsty i kremowy.

Składniki:
  • 200ml soku ananasowego
  • 160ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 100ml sprite/7up
Sok i mleko wlać do shakera i wstrząsnąć. Przelać do szklanki, dodać sprite i delikatnie wymieszać łyżką. W upalny dzień warto wstawić do lodówki aby napój się schłodził.


Smacznego!

Wpis uczestniczy w akcji Napoje i drinki na lato

piątek, 16 lipca 2010

Tagliatelle z cukinią i pieczarkami


Chciałem zaprezentować wam proste a jednocześnie bardzo smaczne i nieskomplikowane danie, w sam raz na szybki obiad.

Składniki:

  • 300g makaronu tagliatelle
  • 300g pieczarek
  • jedna duża cukinia
  • przyprawy
  • 200g śmietany

Ugotować makaron. W międzyczasie
obrać cukinie, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię podsmażając na małym ogniu. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cukinii. Smażyć około 10 minut, pilnując żeby się nic nie przypaliło. Po tym czasie doprawić solą (można także użyć oregano albo ziół prowansalskich - kwestia gustu) i dodać śmietanę. Mieszać do czau aż śmietana się rozpuści. Podawać z makaronem.


środa, 14 lipca 2010

Babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone


Dziś przedstawiam pyszny, lekki deser z owocami. Babeczki w sam raz na jeden słodki kęs. Dobre od razu po przygotowaniu jak i po schłodzeniu w lodówce.


Składniki:
  • 250g mąki
  • 10 łyżeczek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150g białej czekolady
  • 250g mascarpone
  • borówki
Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić na chwilę, aby wystygła. W międzyczasie połączyć składniki na ciasto, zagnieść je i wstawić do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wykrawać koła i wykładać nim natłuszczone foremki do babeczek. Piec około 15 minut w 190 stopniach. Białą czekoladę połączyć z mascarpone, aby powstała gładka masa. Kiedy babeczki ostygną, nałożyć do nich masę i posypać borówkami. Z podanych składników wychodzi około 15 babeczek o wielkości 6 cm.


Smacznego!

Wpis bierze udział w akcji Jagodowo nam 2

sobota, 10 lipca 2010

Zupa cukiniowa


Warzywem tego lata zdecydowanie została cukinia. Odkryłam ją dla siebie i zjadam właściwie pod każdą postacią. W tym przepisie jej smak uzupełnia świeży ogórek. Zupa wychodzi kremowa i delikatna. Dobra zarówno ciepła jak i schłodzona.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • pół ogórka
  • 100g przecieru pomidorowego
  • 100g serka topionego
  • 700ml wywaru warzywnego
Cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć około 10 minut. Wywar zagotować, dodać cukinię, przecier i startego ogórka i gotować około 10 minut. Po tym czasie wszystko zmiksować, dodać serek topiony i gotować kolejne 15-20 minut, aż zgęstnieje.



Smacznego!


Oryginalny przepis pochodzi z bloga
Twoje & Moje

wtorek, 6 lipca 2010

Ananas w karmelu




Oglądając ostatnio film "500 Days of Summer" naszła nas ochota na małą przekąskę. Szybką, słodką i nieskomplikowaną. I tak, po 15 minutach leżał przed nami ananas w karmelu, którego już od dawna chciałam wypróbować. Wyszedł smakowity - soczysty, pokryty lekką skorupką karmelu.


Składniki:
  • Ananas
  • Cukier brązowy (ja użyłam dry demerara)
Obrać ananasa i pokroić na ćwiartki (z góry na dół), a te jeszcze na pół. Wykroić twarde środki. Nabić ananasa na patyczki do szaszłyków (lub gdy nie mamy - po prostu na wykałaczki) i zmoczyć je wodą aby się nie przypaliły. Posypać obficie brązowym cukrem. Piec na folii aluminiowej na grillu lub w piekarniku pod grzałką przez około 10 minut w 200 stopniach - aż cukier roztopi się i skarmelizuje.



Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Forever summer"

Smacznego!

czwartek, 1 lipca 2010

Tort czekoladowo truskawkowy


Ten tort upiekłam z okazji urodzin Marcina, który przepada za truskawkami, o czekoladzie już nie mówiąc.. Jego przygotowanie nie należy do najkrótszych, ale włożony wysiłek zwraca się po wielokroć - to najlepszy tort, jaki do tej pory udało mi się upiec. Delikatnie aksamitny, ani za słodki ani za ciężki, jak mogłoby się wydawać po przepisie. Przepyszny.


Składniki:


Biszkopt

  • 400g cukru pudru
  • 140g mąki pszennej
  • 140g mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • 4 łyżki kakao
Mus czekoladowy
  • 500g mascarpone
  • 700g śmietany 36%
  • 200g gorzkiej czekolady
  • szklanka cukru pudru
Dodatkowo
  • 700g truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok. 100ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ok.10 ciasteczek owsianych z czekoladą (np.San)
Białka ubić z połową cukru pudru, żółtka z drugą połową. Suche składniki przesiać i wymieszać razem. Połączyć ostrożnie białka z żółtkami. Następnie w kilku turach wsypywać suche składniki i bardzo delikatnie mieszać aż powstanie gładka masa. Przełożyć ją do tortownicy 27 cm i piec przez około 45 minut w 180 stopniach.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na chwilę, aby przestygła. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Połączyć czekoladę z mascarpone i ubitą śmietaną.

Szklankę truskawek zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru. Resztę truskawek poprzekrawać na pół. Do herbaty dodać ekstrakt waniliowy. Ciasteczka pokruszyć (ja wkładam je do torebki strunowej i uderzam w nie wałkiem).

Biszkopt pokroić na trzy blaty, każdy nasączyć herbatą. Umieścić pierwszy blat na podstawce. (Aby jej nie pobrudzić warto wsunąć pod blat paski z papieru do pieczenia, które ją zasłonią, a po skończeniu je wyciągnąć). Posmarować go musem truskawkowym, ułożyć na nim część truskawek i posmarować około 1/3 musu czekoladowego. Przykryć kolejnym blatem i znów nałożyć warstwy musu truskawkowego, truskawek, musu czekoladowego. Ułożyć ostatni blat i posmarować jego wierzch oraz boki tortu musem czekoladowym. Boki tortu obłożyć rozdrobnionymi ciasteczkami, a wierzch ozdobić truskawkami. Wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.


Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi z bloga
Kwestia Smaku

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails