sobota, 18 grudnia 2010

Kotleciki z cukinii



Te kotleciki przyrządziliśmy na fali naszego nowo odkrytego uwielbienia dla cukinii, które sprawiło, że jedliśmy ją na milion możliwych sposobów ;) To doskonały pomysł na danie "z niczego". Proste, szybkie w przygotowaniu i naprawdę smakowite.

Składniki:
  • cukinia
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko roztrzepane z odrobiną mleka
  • sól
  • pieprz
Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Przyprawiamy, obtaczamy w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.


Smacznego!

wtorek, 14 grudnia 2010

Crespelle alla Fiorentina


Crespelle to rodzaj naleśników pochodzących z kuchni włoskiej. Można je przyrządzać z różnymi nadzieniami, zarówno na słodko jak i słono. My dziś proponujemy wersję wytrawną - crespelle ze szpinakiem zapiekane w sosie serowym. Nie są zapewne najszybszym daniem obiadowym, ale myślę, że warto poświęcić na nie chwilę czasu. Są delikatne, a zarazem wyraziste, głównie za sprawą sera gorgonzola. Nadzienie ze szpinaku i ricotty wprost rozpływa się w ustach. Myślę, że jest to bardzo ciekawa alternatywa dla naszych codziennych naleśników.


Składniki:

naleśniki:
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 25g roztopionego masła
  • 250ml mleka
  • szczypta soli
Ubić jajka z solą i odrobiną mleka. Dodać mąkę i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Następnie dolać resztę mleka i masła i jeszcze raz zamieszać. Masę wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażyć naleśniki.

farsz:
  • 200g sera ricotta (np. z podanego przez nas przepisu)
  • 200g szpinaku (waga po rozmrożeniu)
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Szpinak po wyjęciu z zamrażarki przełożyć do rondelka i postawić na małym gazie. Zostawić do rozmrożenia, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypalił. Kiedy szpinak będzie gotowy, przełożyć go na druszlak i dokładnie odsączyć, przyciskając go dłonią lub łyżką. Ser wymieszać z jajkami i szpinakiem i doprawić do smaku. Rozsmarować powstałą masę na naleśnikach, zwinąć je w ruloniki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

sos:
  • 150g sera gorgonzola
  • 100ml śmietany
Gorgonzolę roztopić na patelni. Dodać śmietanę i wymieszać, aż składniki się połączą. Gotowym sosem polać naleśniki i wstawić je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.




Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Wasze pomysły na smaczne obiady.

Przepis pochodzi ze strony Florence For Fun

sobota, 11 grudnia 2010

Domowy ser ricotta


Ostatnio, przy okazji robienia crespelle z szpinakiem, odkryłem ile frajdy może dać robienie własnego sera. Do przepisu potrzebny był ser ricotta, który postanowiliśmy zrobić domowym sposobem. Ser jest bardzo delikatny w smaku, rozpływa się w ustach i doskonale smakuje ze słodkim pieczywem. Jego przygotowanie jest bardzo proste i tanie.

Składniki:
/na około 700g sera/
  • 2 l mleka (najlepiej 3,2%)
  • 200 ml śmietany (najlepiej 30% - 36%)
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
Dodatkowo będzie potrzebna gaza opatrunkowa i sitko o drobnych oczkach.

Do dużego garnka wlać mleko śmietanę i sól. Gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Kiedy mleko zacznie wrzeć, mieszać do momentu aż nie będzie to przerywało procesu wrzenia. Wtedy dolać sok z cytryny i zmniejszyć gaz. Gotować, ciągle mieszając, przez około 2 minuty, aż zaczną się wytrącać granulki sera. Wtedy zdjąć garnek z gazu i przelać zawartość do sitka wyłożonego gazą. Zostawić do ocieknięcia i ostudzenia na godzinę. Potem owinąć gazą i wycisnąć resztkę cieczy. Tak przygotowany ser można przechowywać w lodówce przez trzy dni.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Epicurious

poniedziałek, 6 grudnia 2010

Żółte babeczki (Yellow Cupcakes)

 

Od dłuższego czasu zbierałem się do zrobienia pierwszych cupcakes. Wreszcie korzystając z wolnego czasu stwierdziłem, że nadeszła na nie pora. Na początek spróbowałem przepisu na yellow cupcakes, które wyszły nadspodziewanie dobrze. Miękkie i delikatne ciasto zestawione z pysznym czekoladowym kremem, który po paru godzinach zastygł na szczycie babeczki, okazało się czymś przepysznym.

Składniki:

babeczki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110g masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125ml jogurtu naturalnego

Na początku wymieszać dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać jajko, żółtka, masło i zacząć miksować. Kiedy masa będzie jednolita, dolać ekstraktu waniliowego i jogurtu. Miksować około minuty, tak by wszystko dokładnie się wymieszało. Napełnić papilotki masą do 2/3 wysokości i wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

krem
  • 120g czekolady
  • 150g masła
  • 300g cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło ubijać z cukrem pudrem, dodać ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Miksować przez około 2 minuty. Gotowym kremem udekorować babeczki. Można w tym celu wykorzystać rękaw cukierniczy albo szprycę.


Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Joy of Baking

niedziela, 5 grudnia 2010

Czekoladowe ciasteczka TKO


Te ciasteczka były prezentem niespodzianką. Marcin uwielbia wszelkiego rodzaju stworki-potworki, więc kiedy zobaczyłam ten przepis na jednym z blogów, od razu wiedziałam, że koniecznie muszę go wypróbować. Jeśli nie kojarzycie, ten ciasteczkowy potwór to Domo-kun, maskotka japońskiej telewizji NHK, znany na całym świecie m.in. jako bohater zabawnych ilustracji.

Jeśli chodzi o ciasteczka, są to TKO czyli Thomas Keller Oreos - oreo w wersji "dla dorosłych". Są mocno czekoladowe, a słodycz nadzienia przełamuje delikatny posmak soli. Jest to smakowite i bardzo interesujące połączenie.

Składniki:

masa
  • 1/4 szklanki i 2 łyżki płynnej śmietanki (wysokoprocentowej)
  • 225g białej czekolady
Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia, wsypać do niej czekoladę i zostawić na minutę. Po tym czasie wymieszać dokładnie masę, tak, aby cała czekolada się rozpuściła. Pozostawić na 6 godzin w temperaturze pokojowej lub na parę godzin w lodówce, aż masa zgęstnieje.

brązowe ciasto
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 140g miękkiego masła
Wymieszać razem mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodać miękkie masło i zagnieść, aż wszystkie składniki się połączą. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.

czerwone ciasto
  • 1/2 szklanki i 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 70g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • czerwony barwnik spożywczy 
Połączyć suche składniki, następnie dodać masło i zacząć zagniatać. Kiedy masa będzie już w miarę jednolita, dodać barwnik spożywczy (jeśli jest w żelu wystarczy mała ilość na końcu wykałaczki). Zagniatać dalej, aż kolor równomiernie się rozprowadzi. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na pół godziny.

Przygotowanie

Z brązowego ciasta wyciąć cztery prostopadłościany, których boki mają wymiary:  
  • 1,5 x 4 cm
  • 1,5 x 1 cm
  • 1,5 x 1 cm
  • 2,5 x 4 cm
Ich długość ("głębokość") może być dowolna, od niej zależy ile ciastek wyjdzie z danego bloku masy.

Z czerwonego ciasta wyciąć prostopadłościan o bokach 1,5 x 2 cm i długości ("głębokości") takiej jak te z brązowego ciasta. 

Złożyć prostopadłościany w blok, w taki sposób jak jest to pokazane na rysunku.


    Gotowy blok delikatnie ścisnąć lub poobtaczać na blacie za pomocą dłoni, aby części ciasta się ze sobą skleiły. Trzeba jednak uważać, aby masa nie straciła swojego kształtu. Następnie za pomocą noża zaokrąglić rogi bloku. Jeśli masa jest zbyt miękka, należy włożyć ją na jakiś czas do lodówki, co ułatwi formowanie rogów. Blok ostrożnie kroić w plasterki o grubości 3-4 mm. Piec w temperaturze 175 stopni przez 12 minut. 

    Po ostygnięciu połowę ciasteczek ozdobić za pomocą lukru. Z białego zrobić zęby, a czarnym narysować oczy. 

    Kiedy lukier wyschnie, ciasteczka połączyć w pary (jedno ozdobione i jedno nieozdobione) pod względem wielkości. Na środek jednego z nich nałożyć masę, po czym przycisnąć drugim, tak aby rozprowadzić masę aż po brzegi.



    Smacznego!

    Przepis bierze udział w akcji Ciasteczkowy Potwór.

    Przepis bierze udział w akcji Białe Szaleństwo.

    Oryginalny przepis pochodzi z bloga Diamonds for Dessert

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails