Wspaniały, okazały tort w sam raz na specjalne okazje. Dzięki Malteserom - słodkim czekoladowym kuleczkom ze słodowo-jęczmiennnym wnętrzem, ciasto jest niezwykle ciekawe zarówno w smaku jak i z wyglądu. Słodowe blaty i gęsta, aksamitna masa czekoladowa stanowią naprawdę wyjątkowe połączenie.
Tort był robiony na urodzinowe zamówienie, więc niestety nie udało mi się sfotografować jego wnętrza. Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda - odwiedźcie nas na Facebooku, gdzie solenizantka obiecała dodać zdjęcia :)
Składniki:
/na tortownicę 24cm/
ciasto
- 350g mąki
- 350g miękkiego masła
- 350g jasnego brązowego cukru demerara
- 190g napoju czekoladowo-słodowego w proszku (np. Malteser lub Horlicks - do kupienia w Kuchniach Świata)
- 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 8 łyżek mleka
- 8 łyżek gorącej wody
Utrzeć masło z cukrem, aż stanie się jasne i puszyste. Ubijając dalej, dodawać po jednym jajku. Mąkę i napój w proszku przesiać i wsypać do masy maślanej. Dodać mleko i wodę i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej z nich wsypać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, przelać do foremki i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. To samo powtórzyć z drugą i trzecią częścią masy.
masa
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g mlecznej czekolady
- 300ml śmietanki 36%
Posiekać czekoladę, a śmietankę podgrzać na małym ogniu. Czekoladę umieścić w misce, zalać gorącą śmietanką i odstawić na kilka minut. Wymieszać i upewnić się, że cała czekolada się rozpuściła. Masą przełożyć blaty ciasta i obficie posmarować wierzch i boki tortu.
do przybrania
- 2 opakowania kuleczek Malteser
Kuleczki przekroić na pół i dekorować nimi wierch i boki tortu.
Smacznego!