piątek, 29 kwietnia 2011

Tort z kuleczkami Malteser


Wspaniały, okazały tort w sam raz na specjalne okazje. Dzięki Malteserom - słodkim czekoladowym kuleczkom ze słodowo-jęczmiennnym wnętrzem, ciasto jest niezwykle ciekawe zarówno w smaku jak i z wyglądu. Słodowe blaty i gęsta, aksamitna masa czekoladowa stanowią naprawdę wyjątkowe połączenie. 

Tort był robiony na urodzinowe zamówienie, więc niestety nie udało mi się sfotografować jego wnętrza. Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda - odwiedźcie nas na Facebooku, gdzie solenizantka obiecała dodać zdjęcia :)

Składniki:
/na tortownicę 24cm/

ciasto
  • 350g mąki
  • 350g miękkiego masła
  • 350g jasnego brązowego cukru demerara
  • 190g napoju czekoladowo-słodowego w proszku (np. Malteser lub Horlicks - do kupienia w Kuchniach Świata)
  • 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek gorącej wody

Utrzeć masło z cukrem, aż stanie się jasne i puszyste. Ubijając dalej, dodawać po jednym jajku. Mąkę i napój w proszku przesiać i wsypać do masy maślanej. Dodać mleko i wodę i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej z nich wsypać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, przelać do foremki i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. To samo powtórzyć z drugą i trzecią częścią masy.

masa
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g mlecznej czekolady 
  • 300ml śmietanki 36%

Posiekać czekoladę, a śmietankę podgrzać na małym ogniu. Czekoladę umieścić w misce, zalać gorącą śmietanką i odstawić na kilka minut. Wymieszać i upewnić się, że cała czekolada się rozpuściła. Masą przełożyć blaty ciasta i obficie posmarować wierzch i boki tortu.

do przybrania
  • 2 opakowania kuleczek Malteser

 Kuleczki przekroić na pół i dekorować nimi wierch i boki tortu.




Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Poires Au Chocolat

wtorek, 26 kwietnia 2011

Chleb z ziemniakami i tymiankiem


Chleb z tymiankiem i ziemniakami jest naszym pieczywem wielkanocnym od paru lat. Doskonale pasuje na świąteczny stół - pięknie pachnie i ma intensywny żółty kolor za sprawą kurkumy i ziemniaków. Ziemniaki sprawiają także, że chlebek jest delikatny w smaku i dosyć wilgotny.

Składniki:
  • 400g ziemniaków
  • 200ml mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki świeżego, drobno pokrojonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 475g mąki pszennej
  • 75g masła

Ziemniaki ugotować, odcedzić i zagnieść na puree. Do letniego mleka dodać rozgniecione drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zostawić na około 15 minut żeby drożdże "ruszyły". W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, tymianek i kurkumę. Dodać drożdże i wymieszać. Po chwili dodać ziemniaki i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Uformować okrągły bochenek i odstawić go jeszcze na 30 minut. Piec przez 25 minut w temperaturze 220 stopni uprzednio posmarowawszy chlebek masłem.



Smacznego! 

Przepis pochodzi bloga addio pomidory.

czwartek, 21 kwietnia 2011

Ciasto z mlekiem skondensowanym



Ciasto dla miłośników mleka skondensowanego i nie tylko. Jest dość ciężkie i wilgotne, dlatego trzeba dokładnie sprawdzać przy pieczeniu czy jest już gotowe. Ze świeżymi owocami i śmietanką stanowi idealny deser!

Składniki:
/na keksówkę 35cmX11cm/

ciasto
  • 445g miękkiego masła
  • 420g mąki
  • 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 205g cukru
  • 3,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczki soli
  • 300 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 5 jajek

Masło utrzeć z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodać mleko skondensowane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Zmiksować i pod koniec koniec dodawać po jednym jajku. Przelać masę do foremki i piec około 70 minut w 160 stopniach.

śmietanka 
  • 350ml śmietanki 30% lub 36%
  • 5 łyżek mleka skondensowanego
  • 0,5 łyżeczki soli

Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec mleko skondensowane i sól. Nakładać na pokrojone ciasto i podawać z owocami. 






Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony jun-blog

niedziela, 17 kwietnia 2011

Gnudi z pieczarkami



Przepyszne włoskie kluseczki, trochę podobne do naszych kopytek. Intensywne w smaku za sprawą parmezanu, a zarazem delikatne i rozpływające się w ustach. Wspaniale pasują do smażonych na maśle pieczarek.

Składniki:
  • 400g sera ricotta
  • 250g drobno startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 120g masła
  • 350g pieczarek

W dużej misce połączyć ricottę, parmezan i jajka. Dodać mąkę, trochę soli i pieprzu i wszystko dokładanie wymieszać. Włożyć do lodówki na 15-20 minut, aby masa trochę stężała.

W międzyczasie pokroić pieczarki w plastry i podsmażyć na odrobinie masła. 

Połowę schłodzonej masy wyjąć na posypany mąką blat i uformować cienki wałek grubości około 2-3 cm. Pokroić w plasterki i wrzucić na gotującą się wodę na około 4 minuty. To samo zrobić z drugą połową masy. 

Podsmażyć gnudi na reszcie masła, aż zbrązowieją. Pod koniec dodać pieczarki i smażyć, mieszając, aż będą ciepłe. 




Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Petite Kitchenesse

sobota, 2 kwietnia 2011

Ciasto gruszkowe



Ciasto, które zaraz po zjedzeniu piecze się kolejny i kolejny i kolejny raz.. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Słodka polewa smakowicie przenika w głąb ciasta, a kawałki gruszki wprost rozpływają się w ustach.

Składniki:
/na tortownicę o średnicy 24cm z kominem/

ciasto
  • 210g cukru
  • 195g jasnego cukru brązowego
  • 490g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 60ml miodu
  • 240ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 gruszki

Do dużej miski przesiać mąkę, sodę i przyprawy. Dodać oba cukry i wymieszać. W osobnej misce połączyć olej, jajka, miód i ekstrakt waniliowy. Wlać mokre składniki do suchych i wszystko zmiksować. Gruszki pokroić w plastry i wmieszać do masy. Całość przelać do formy i piec około godziny w 180 stopniach.

polewa
  • 115g masła
  • 60ml wody
  • 210g cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

W rondelku rozpuścić masło, dodając do niego powoli cukier i cynamon. Na koniec dodać wodę i wymieszać. Gotową polewę rozprowadzić na ciepłym cieście.



Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi ze strony The Culinary Chronicles

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails