piątek, 25 listopada 2011

Tort waniliowo - czekoladowy



Tort - logo z okazji pierwszych urodzin pewnej firmy - gratulujemy! Tort składa się z pięciu waniliowych, sprężystych blatów i słodkiej, czekoladowo-maślanej masy. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne i delikatne. Jeśli lubicie mocno czekoladowe smaki, zamiast pół na pół gorzkiej i mlecznej - możecie dać tylko gorzką czekoladę i dostosować ilość cukru pudru w masie.

Składniki:
/na 5 blatów o bokach 17x17cm/

ciasto:
  • 8 jajek
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 600ml maślanki
  • 980g mąki
  • 800g cukru
  • 450g masła
  • 9 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
 
Jajka, żółtka, ekstrakt waniliowy i 240ml maślanki wlać do miski i dokładnie wymieszać łyżką albo trzepaczką.

W osobnej misce połączyć mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło oraz pozostałą maślankę i zmiksować na niskiej prędkości, aż się połączą. Następnie zwiększyć prędkość do średniej i ubijać jeszcze 2 minuty.

Do masy dodawać po trochu mieszanki z jajek, dalej miksując, ale tylko do momentu, w którym składniki utworzą gładką masę. Gotowe ciasto przelać do 5 foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 35minut w 175 stopniach.

Uwagi: 
Jeśli nie macie odpowiedniej wielkości foremek, do tego czy każdego innego przepisu, polecam wziąć większą formę, nasmarować ją masłem i wykładając papierem do pieczenia stworzyć w miejscu, gdzie chcemy żeby forma się "kończyła", ściankę. Wygląda to tak, że leżący papier chwytamy w określonym miejscu i podciągamy w górę, zginając wzdłuż na żądanej wysokości, pilnując by przed ścianką i za nią, papier przylegał płasko do formy (powinien się ładnie ślizgać po maśle przesuwany, a leżący - przyklejać). W puste miejsce należy nasypać bułki tartej/mąki/fasolki lub czegokolwiek, co będzie odporne na temperaturę i powstrzyma ciasto od wylania się poza nowe granice formy. Przy najbliższej okazji postaram się zrobić zdjęcie, a dziś zamieszczam schemat:
masa:
  • 680g masła
  • 240g cukru pudru
  • 170g czekolady mlecznej
  • 170g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietany 12%
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek kakao
 
Masło utrzeć z cukrem, aż stanie się jaśniejsze i puszyste. Dodać kakao, czekoladę, śmietanę i wanilię i zmiksować, aż składniki się połączą.

Gotową masą przełożyć blaty tortu oraz cienką warstwą pokryć boki oraz wierzch - tak, aby tworzyły gładką powierzchnię. Jeśli masa jest bardzo miękka, włożyć tort na chwilę do lodówki, aby nie spłynął z niego lukier, który zaraz będzie nakładany.

pokrycie:
  • 700g ciemnoniebieskiego lukru plastycznego
  • 200g zielonego lukru plastycznego
  • czysty alkohol (lub np. ekstrakt waniliowy)
Niebieski lukier rozwałkować cienko i ostrożnie nałożyć na tort, wygładzając dobrze wierzch i boki oraz odcinając z dołu jego nadmiar. 

Zielony lukier także cienko rozwałkować, wyciąć z niego pożądany kształt, delikatnie posmarować małą ilością alkoholu, nałożyć na niebieski lukier, przytrzymać chwilę i dokładnie wygładzić dłonią.

Z reszty zielonego lukru utoczyć wałeczek i przykleić go dookoła podstawy tortu.



Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Sweetapolita

 

poniedziałek, 21 listopada 2011

Szarlotka


Dla mnie to szarlotka idealna - odpowiednia ilość ciasta i jabłek, wspaniała beza, kruszonka no i odpowiedni poziom słodkości! Przygotowywana przez moją babcię, zawsze była moim ulubionym ciastem. I chociaż lubię wiele różnych wersji szarlotki, które często jadam w różnych kawiarniach, nic nie może się równać smakowi tej najlepszej - z dzieciństwa. Oczywiście, jak to często bywa z przepisami babć, robione z ich przepisów potrawy, nie smakują dokładnie tak samo - może to kwestia "doświadczonych" foremek, starych piekarników, czy też jakiegoś tajnego składnika.. Mimo to, szarlotka z tego przepisu, i tak smakuje mi bez porównania lepiej niż inne.

Składniki:
/na formę 30x25 cm/

ciasto
  • 510g mąki
  • margaryna
  • 5 żółtek
  • 3 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 165g cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki oprócz mleka połączyć na blacie. Siekać je nożem, a potem zagnieść ciasto, dodając mleko, jeśli ciasto jest zbyt twarde i suche. Ja korzystam z niedawno odkrytego przeze mnie sposobu, który wydatnie ogranicza wysiłek - wrzucam wszystko do robota kuchennego, który w krótką chwilę przygotowuje gotowe ciasto ;) Odjąć 1/5 ciasta, zrolować w 2-3 wałeczki i włożyć na chwilę do zamrażarki. Resztą wyłożyć formę.

masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • 2 łyżki bułki tartej
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać cukru i cynamonu do smaku, a na koniec - bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać i ułożyć na cieście
beza
  • 5 białek
  • 165g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ubić białka na sztywno, dodając pod koniec po trochę cukru. Dodać mąkę, zmiksować, aby wszystko się połączyło. Pianę wyłożyć na warstwę jabłek

kruszonka

Wyjąć z lodówki wałeczki ciasta i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach na pianę.

Piec ok. 35 minut w 160 stopniach i 25 minut w 170 stopniach



Smacznego!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails