wtorek, 8 grudnia 2009

Babeczki na każdą okazję

Lekkie, słodkie i mięciutkie babeczki według przepisu Nigelli Lawson. Proste w przygotowaniu, ale też dające pole do popisu przy dekoracji – lukier, różnego rodzaju polewy i masy, posypki, perełki i co tylko podpowiada wyobraźnia. U mnie są dyżurnym deserem na każdą okazję, od spotkania z przyjaciółmi przy herbacie, po wielkanocny stół. Zmieniam tylko rodzaje papilotek, kolory lukru i ozdoby. Ich jedyną wadą jest to, że znikają ze stołu w ekspresowym tempie ;)



Składniki
125g mąki
125g miękkiego masła
125g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (3 łyżeczki cukru waniliowego)
kilka łyżek pełnotłustego mleka

Zmiksować wszystkie składniki i wlać masę do formy na muffinki. Piec 15-20 min w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu odkroić górę babeczek, tak aby były płaskie i polać lukrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails