wtorek, 11 października 2011

Ciasto Battenberg


To ciasto dla prawdziwych wielbicieli słodkości ;) Ja, mimo swojego wielkiego zamiłowania do słodyczy, zdołałam zjeść tylko jeden plasterek. Jest wytworne, eleganckie i bardzo kobiece - ja swoje przygotowałam z okazji urodzin przyjaciółki. Robiłam go niestety w ostatniej chwili i po skończeniu nie było światła, ani tak naprawdę czasu na robienie zdjęć. Nie wiem kiedy uda mi się ponownie upiec to ciasto, a przepis jest za dobry, żeby się nim nie podzielić, więc te pstryknięte na szybko będą musiały wystarczyć :)

Składniki:
/na formę 25x18 cm/

ciasto
  • 230g masła
  • 210g cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 325 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki mleka
  • różowy barwnik

Utrzeć masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku, miksując dalej, na koniec dodając ekstrakt. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać suche składniki do masy maślanej i miksować na wolnych obrotach aż wszystko się połączy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać mleka. Rozdzielić masę na pół i do jednej części dodać trochę różowego barwnika. 

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tworząc w połowie szerokości, wzdłuż całej formy, "barierę" dzielącą formę na dwie równe części. Jeśli nie macie formy w podanych wymiarach - zróbcie dodatkową "barierę", tam gdzie powinna kończyć się foremka i wypełnijcie wolne miejsce bułką tartą, żeby ciasto się tam nie przelało.

Wlać ciasto do formy i piec przez 40 minut w 180 stopniach.


do przełożenia
  • pół szklanki dżemu brzoskwiniowego

Po upieczeniu, każde z ciast przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie części przyciąć tak, aby były równe i pasowały do siebie. Posmarować je ze wszystkich stron dżemem - jeśli są w nim kawałki owoców, warto najpierw go zblendować albo zmiksować. Skleić dokładnie wszystkie części i ewentualnie wyrównać nożem.


marcepan 
  • 1,5 szklanki migdałów
  • 300g cukru pudru
  • 2 białka
  • 35ml miodu

Zagotować wodę w średniej wielkości garnku. Wrzucić do niej migdały i gotować przez minutę. Następnie odlać wodę i zostawić migdały na chwile do ochłodzenia. Zdjąć skórki - po kąpieli w gorącej wodzie powinny odchodzić bardzo łatwo. 

Wrzucić migdały do robota kuchennego i zmiksować, aż zostaną bardzo drobne kawałki - właściwie taki proszek. Wsypać do nich cukier i ponownie zmiksować, aż wszystko dokładnie się połączy. Następnie dodać białka oraz miód i zmiksować po raz ostatni - masa wewnątrz robota powinna stać się zwarta i utworzyć kulę.
Masę rozwałkować bardzo cienko na wysypanym cukrem pudrem blacie i obłożyć nią posmarowane uprzednio dżemem ciasto.



lukier plastyczny 
  • 25 ml gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki glukozy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • około 400 g cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Wysypać część cukru pudru na blat i dodawać po odrobinie roztworu zagniatając cały czas. Dosypywać cukru aż masa będzie plastyczna i niezbyt lepka, nie zawsze musi to być całe 400 g pudru. Żeby masa tak łatwo nie obsychała i była bardziej elastyczna można dodać odrobinę masła. Gdy lukier podeschnie wystarczy go chwilę pozagniatać i powinien odzyskać wcześniejszą elastyczność.  Lukier najlepiej wałkować na blacie posmarowanym uprzednio olejem - wtedy łatwo go przenosić na tort bez uszkadzania i nie przykleja się do blatu. 

Gotowym lukrem obłożyć tort, wygładzając dłońmi boki i dociskając masę do marcepanu, aby się przykleiła. 

Wierzchem długiego noża zaznaczyć na torcie wgłębienia w kształcie rombów. Na przecięciu linii zrobić wgłębienia za pomocą np. patyczka do szaszłyków, posmarować każde odrobiną alkoholu i ułożyć w nich cukrowe perełki. Ważne aby zrobić to dość szybko, ponieważ lukier twardnieje.




    Smacznego!

    Przepis pochodzi ze strony Sprinkle Bakes

    19 komentarzy:

    1. Wspaniałe! Wykończenie ciasta bardzo glamour i w pełni profesjonalne!

      OdpowiedzUsuń
    2. pięknie wygląda :) zapisuję sobie

      OdpowiedzUsuń
    3. Wygląda naprawdę świetnie, w książce Claire Clarke(Indulge) jest napisane, że to ciasto dostają młodzi cukiernicy do zrobienia, kiedy ich nauczyciele chcą znaleźć perfekcjonistów wśród dobrych rzemieślników.

      OdpowiedzUsuń
    4. wow pod wrazeniem jestem i mam ochote sprobowac zrobic, wrazeniami sie oczywiscie podziele!

      OdpowiedzUsuń
    5. Ja od dłuższego czasu robię podchody do podobnego ciacha. Twoje wygląda bajecznie :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Ależ to piękne! Musiałaś się nieźle napracować:)

      OdpowiedzUsuń
    7. Idealny kształt, po prostu perfekcyjna szachownica :D I te różowe kolorki...i jakie gustowne obicie z zewnątrz ;) Cudoowne wyszło to Twoje ciasto!

      OdpowiedzUsuń
    8. piękne to ciasto, aż szkoda jeść:)

      OdpowiedzUsuń
    9. Piekne to ciasto! Niesamowite...też takie chcę! :)

      OdpowiedzUsuń
    10. Właśnie, jest tak piękne że aż szkoda je jeść:)

      OdpowiedzUsuń
    11. Wielkie dziekuje! znalazlam, spisalam...

      OdpowiedzUsuń
    12. Mmm, pycha! Wygląda bardzo smakowicie i... elegancko. Kulinarne arcydzieło :-)

      OdpowiedzUsuń
    13. Ciasto prezentuje się fenomenalnie! Do pełni szczęścia brakuje tylko filiżanki aromatycznej herbaty. Spróbuj dobrać smak herbaty do swojego przepisu i wystartować w konkursie dilmah. Wystarczy zamieścić swoją propozycję na stronie dniherbaty.pl.

      OdpowiedzUsuń
    14. Czy foremka do tego ciasta musi być bardzo wysoka? bo moja ma około 3cm wysokości i zastanawiam się czy mi wszystko nie ucieknie podczas pieczenia? :( P.S. Jest pod ogromnym wrażeniem twojego wykonania, mistrzostwo:)

      OdpowiedzUsuń
    15. Zrobiłam :) użyłam płaskiej foremki, nie keksówki.. i wyszło :) będzie na urodziny synka (tylko bez wierzchniego obłozenia lukrem już..) dziękuję za natchnienie :)

      OdpowiedzUsuń
    16. Wow! piękne, chciałabym zrobić, może kiedyś się odważę :)

      OdpowiedzUsuń

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails