poniedziałek, 13 czerwca 2011

Ekstrakt Waniliowy


Dzisiaj chciałem zaproponować wam do zrobienia własny ekstrakt waniliowy. Jest to najprostszy z możliwych przepis, a uważam, że warto go sobie samemu przygotować. Taki ekstrakt znacznie lepiej wpływa na smak ciast i wypieków niż stosowanie cukru wanilinowego.  Ważne jest żeby wybrać jak najświeższą wanilię - wtedy ekstrakt jest bardzo aromatyczny.

Składniki:
  • jedna duża i miękka laska wanilii
  • 250 ml czystej wódki lub spirytusu

Laskę wanilii naciąć wzdłuż i włożyć do buteleczki, zalać ją alkoholem. Trzymać szczelnie zamkniętą przez 2 miesiące potrząsając co jakiś czas. Po tym czasie ekstrakt jest gotowy. Należy go stosować w połowie dawki podawanej dla cukru waniliowego czyli na przykład jedna łyżeczka ekstraktu zamiast dwóch łyżeczek cukru.


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. I tyle? Przepis fantastycznie banalny, to lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja podpowiem, że laska wanilii wcale nie musi być miękka - ja na ekstrakt zużywam właśnie takie, które mi się zeschną bo o nich zapomnę :) Ekstrakt wychodzi równie pachnący jak ze świeżych. Więc to chyba jakiś mit ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Rynn właśnie nie do końca :) Przynajmniej u nas, dużo lepszy wychodzi ze świeżej, niż z zeschniętej. Ale może masz lepsze źródło waniliowych lasek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię praktycznie tak samo i zawsze wychodzi idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm, hmmm, porównywałam i ze świeżej, i z zaschniętej...ale o! Ta zaschnięta była przywieziona przez moich rodziców z Seszeli, kupiona na jakimś lokalnym targu na małej wysepce. Może faktycznie była lepsza, niż ta, którą kupuję normalnie na allegro? Będę musiała przeprowadzić testy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam sama ekstraktu bo zawsze wydawało mi się to być tak skomplikowane...ale teraz już widzę, że jest to tak proste do wykonania samemu! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystko jest później takie pysznie aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. super, muszę sobie taki przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. polecam zamiast czystej wódki użyć żołądkową gorzką, która daje dodatkowy lekko karmelowy smak. Moje proporcje to 5 lasek wanilii na pół litra żołądkowej. Ekstrakt wychodzi naprawdę aromatyczny.Przepis jest ze strony mniamniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo, o czymś takim jeszcze nie słyszałam, ale... dobrze jest mieć takie cudo w szafeczce :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails