To ciasto intryguje wielością smaków. Samo w sobie bardzo różni się od naszych tortów biszkoptowych. Jest cięższe i bardziej wilgotne. Natomiast masa jest kremowa, słodka, o wyraźnym posmaku szafranu. Lekko słonawe pistacje dodają tu pewnej równowagi, a całość uwodzi smakiem.. Taki malutki torcik w sam raz pasuje na wyjątkowe okazje we dwoje, a jeśli nie jesteście łakomczuchami, wystarczy go też żeby podzielić się z większą ilością bliskich osób :)
Składniki:
/na foremkę o średnicy 19cm/
ciasto
- 125g mąki
- 200g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 100ml wody
- 170ml oleju
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Mąkę, połowę cukru, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem w dużej misce. W mniejszej połączyć żółtka, wodę, olej, skórkę z cytryny i kardamon. Wlać mokre składniki do suchych i rozmieszać, aż powstanie gładka masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać drugą połowę cukru i miksować jeszcze przez chwilę. Przełożyć białka do miski z masą i dokładnie wymieszać, uważając aby nie zrobić tego za szybko. Połowę masy wlać do foremki i piec 25-30 minut w temperaturze 165 stopni. Pozostałą część szczelnie przykryć, odstawić do czasu wystudzenia pierwszego blatu, a potem upiec.
krem
- 450ml śmietany 36% (mi najlepiej się ubija się taka gęsta, a nie płynna śmietanka)
- parę nitek szafranu
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka wody różanej
- pistacje do posypania
Do małego rondelka wlać 110ml śmietany i wsypać szafran. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przestudzić i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, wodę różaną i śmietanę z szafranem.
Blaty ciasta przełożyć kremem i posmarować nim wierzch i boki. Wierzch ciasta posypać posiekanymi pistacjami. Przed podaniem schładzać przynajmniej godzinę.
Smacznego!
No cóż. Nie sposób się nie zakochać w takim cieście.
OdpowiedzUsuńach! czy ja śnię? :)))
OdpowiedzUsuńpiękne
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia! A smaki rzeczywiście intrygujące! Szafran, woda różana, kardamon - już sobie wyobrażam, jak mogą smakować razem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
będę musiała zrobić, bo nie umiem sobie wyobrazić smaku;-) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBoskie! :D
OdpowiedzUsuńśliczne :-) i idealny krem, mniam
OdpowiedzUsuńJako iranistka jestem tym bardziej zainteresowana i zachwycona tym cudeńkiem;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Orientalna doskonałość.
OdpowiedzUsuńDodatek kardamonu pięknie się tu komponuje.
OdpowiedzUsuńA jak ślicznie wygląda...jest wspaniałe, takie nieskazitelne...
przepiekny torcik! kardamon, pistacje, woda rozana... te skladniki wskazuja, ze to ciacho musi byc znakomite:)
OdpowiedzUsuńco za zdjęcia!
OdpowiedzUsuńco za tort! ten kardamon, woda różana i pistacje. wspaniała kompozycja smakowa.
a jak wygląda!
piękny jest niesamowicie!
OdpowiedzUsuń