piątek, 23 września 2011

Czekoladowa tarta z malinami


Korzystajmy z malin póki są :) W tej tarcie robią zawrotną karierę, idealnie przełamując swoją słodyczą gorzki smak czekolady. W oryginalnym przepisie cała czekolada jest gorzka. Ja zastąpiłam połowę mleczną, bo nie przepadam za ciastami z gorzkiej czekolady. Mimo to, tarta nadal nie jest zbyt słodka, więc osobom które wolą słodsze smaki polecam podanie jej z lodami, sosem waniliowym albo bitą śmietaną.

Składniki:
/na formę do tarty o średnicy 25cm/

ciasto
  • 150g mąki
  • 25g kakao
  • 25g pudru
  • 1 żółtko
  • 100g zimnego masła
  • szczypta soli
Przesiać mąkę, kakao, cukier puder i sól, wkroić do nich masło, dodać żółtko i dobrze zagnieść ciasto. Albo: włożyć wszystko do robota kuchennego, włączyć go i patrzeć jak po chwili pojawia się w nim gotowa kulka ciasta - bez wysiłku i brudzenia rąk ;) Gotowym ciastem wylepić formę i wstawić ją na godzinę do lodówki. Po tym czasie piec spód przez 15 minut w 180 stopniach.

masa
  • 100g masła
  • 75g mlecznej czekolady
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 65g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka malin
Czekoladę rozpuścić z masłem w rondlu na małym ogniu. Żółtka utrzeć z cukrem, aż staną się jaśniejsze i powiększą swoją objętość. Dodać do nich roztopioną czekoladę oraz mąkę i wszystko razem wymieszać. Na upieczony spód tarty wysypać maliny i wylać masę czekoladową. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.



Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Minta Eats

12 komentarzy:

  1. Jaka apetyczna:) super, uwielbiam maliny z czekoladą

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna!
    A z lodami może być bardzo ciekawa.
    Piekłam z przepisu M.Roux.Była idealna.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammmmmmmm...jutro musze sobie"popelnic" taka tarte:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale ciacho:) czekolada i maliny to bardzo pyszne polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. czekolada i maliny to zawsze tak słodko pyszne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam tę tartę na dzisiejszy deser. Połączenie czekolady z malinami daje fajny efekt. Powtórzę na pewno, ale następnym razem zrobić z dwiema czekoladami mlecznymi. Trochę za bardzo "czekoladowa" była dla mnie w smaku, choć oczywiście już nic nie zostało:). Nawet wystygnął dobrze jej nie daliśmy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna! jakiś czas temu tez taką robiłam i byłam zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, w składnikach na masę są jajka, a w przepisie żółtka. Jak więc zrobić?

      Usuń
    2. Podbijam - same żółtka czy całe jajka do masy? ;)

      Usuń
    3. Wystarczy przeczytac opis wykonania :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails