poniedziałek, 21 listopada 2011

Szarlotka


Dla mnie to szarlotka idealna - odpowiednia ilość ciasta i jabłek, wspaniała beza, kruszonka no i odpowiedni poziom słodkości! Przygotowywana przez moją babcię, zawsze była moim ulubionym ciastem. I chociaż lubię wiele różnych wersji szarlotki, które często jadam w różnych kawiarniach, nic nie może się równać smakowi tej najlepszej - z dzieciństwa. Oczywiście, jak to często bywa z przepisami babć, robione z ich przepisów potrawy, nie smakują dokładnie tak samo - może to kwestia "doświadczonych" foremek, starych piekarników, czy też jakiegoś tajnego składnika.. Mimo to, szarlotka z tego przepisu, i tak smakuje mi bez porównania lepiej niż inne.

Składniki:
/na formę 30x25 cm/

ciasto
  • 510g mąki
  • margaryna
  • 5 żółtek
  • 3 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 165g cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki oprócz mleka połączyć na blacie. Siekać je nożem, a potem zagnieść ciasto, dodając mleko, jeśli ciasto jest zbyt twarde i suche. Ja korzystam z niedawno odkrytego przeze mnie sposobu, który wydatnie ogranicza wysiłek - wrzucam wszystko do robota kuchennego, który w krótką chwilę przygotowuje gotowe ciasto ;) Odjąć 1/5 ciasta, zrolować w 2-3 wałeczki i włożyć na chwilę do zamrażarki. Resztą wyłożyć formę.

masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • 2 łyżki bułki tartej
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać cukru i cynamonu do smaku, a na koniec - bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać i ułożyć na cieście
beza
  • 5 białek
  • 165g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ubić białka na sztywno, dodając pod koniec po trochę cukru. Dodać mąkę, zmiksować, aby wszystko się połączyło. Pianę wyłożyć na warstwę jabłek

kruszonka

Wyjąć z lodówki wałeczki ciasta i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach na pianę.

Piec ok. 35 minut w 160 stopniach i 25 minut w 170 stopniach



Smacznego!


9 komentarzy:

  1. kocham szarlotki!
    a Wasza taka jest śliczna..


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przeslicznie pod ta bezowa pierzynka :) Bardzo kuszace zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię tą piankę na szarlotce.

    OdpowiedzUsuń
  4. tak to już jest z tymi babcinymi wypiekami, że trudno im dorównać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam i potwierdzam że jest pyszna. Ostatnio dużo szarlotek robiłam ,szukając najlepszej i ta jest nr 1 :) dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Margaryna do ciasta 😱😱😱😱, No proszę, masło rozumiem, masło plus smalec, ale margaryna fuj.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails