sobota, 10 kwietnia 2010

Babka jogurtowa


Wiosna za oknem, świąteczne jedzenie w lodówce powoli się kończy.. Pora nareszcie dodać tu przepisy na smakołyki, którymi się zajadaliśmy i pożegnać się z Wielkanocą. Oto babka, która gości na naszym stole kolejny raz - lekka i aromatyczna.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 165g mąki pszennej
  • 165g mąki krupczatki
  • 2 budynie (waniliowe, bananowe itp.)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • 200ml oleju
Ubić białka, dodać cukier, żółtka i ubijać około 10 minut. Mąki wymieszać z budyniem (proszkiem) i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian po trochu - mąkę, jogurt i olej. Delikatnie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Przelać do formy i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polać lukrem.

Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji:

Kuchnia Wielkanocna 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails