sobota, 27 lutego 2010

Sushi


Pewnego razu moja przyjaciółka powiedziała: "Chodźmy na sushi!". Pokazała mi jak trzymać pałeczki, używać wasabi i maczać kawałki sushi w sosie. Trochę później powiedziała: "Mój tata przez całe wakacje robił w domu sushi, pokażę wam jak". Przyniosła ze sobą specjalny ryż, łososia, matę do zawijania i zaczęła wykonywać szereg czynności, wyglądających na pierwszy rzut oka na magiczne. Od tamtego czasu sushi gości na naszym stole bardzo często. Moim zdaniem najlepiej smakuje, kiedy przygotowuje się je bez pośpiechu, dbając o dokładność na wszystkich etapach.


Składniki:

  • szklanka ryżu do sushi
  • 1 i 1/5 szklanki wody
  • 2 łyżki przyprawy do ryżu
  • 5 nori (płaty z wodorostów)
  • ok. 10dag surowego łososia
  • 5 paluszków krabowych surimi
  • awokado
  • ogórek
  • ser almette (oryginalnie philadelphia)
  • sos sojowy
Wsypujemy ryż na druszlak, który kładziemy na garnku lub misce. Całość wkładamy do zlewu, odkręcamy wodę i zostawiamy ryż do przepłukania na 15 minut. Następnie zakręcamy wodę i zostawiamy ryż aby ociekł na kolejne 15 minut. Po tym czasie wsypujemy ryż do rondelka, zalewamy 1 i 1/5 szklanki wody i stawiamy na gazie. Po paru minutach, gdy zacznie się gotować, nastawiamy gaz na maksimum na około 30 sekund. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką i sprawdzamy, czy woda się nie wygotowała. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy przyprawę do ryżu, owijamy ręcznikiem lub kocem i odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie kroimy w cienkie paski łososia, paluszki krabowe, ogórka i awokado.


Wyjmujemy nori i układamy na specjalnej macie do zwijania sushi.

Układamy ryż na nori. Będzie się kleił, więc warto mieć pod ręką miseczkę z wodą i maczać w niej palce.

Na końcu nori zostawiamy kawałek pustego miejsca.

Układamy łososia, paluszki krabowe, ogórka i awokado na brzegu nori. Smarujemy serkiem. Pusty brzeg zwilżamy wodą.

Zwijamy rolkę chwytając za brzeg maty i wyciągając ją do góry i od siebie. Kiedy rolka zatoczy koło, dociskamy matę mocniej żaby utrwalić kształt i odwijamy delikatnie matę.

Samą już rolkę popychamy do przodu, aby nawinęła się na zwilżony wodą kawałek nori. Przyciskamy, aby rolka się skleiła.

Rolkę wkładamy do lodówki i kiedy zrobimy już wszystkie, kroimy każdą na 4-5 krążków.

Podajemy z sosem sojowym, w którym maczamy krążki.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmmm... :) Smaczne! A zawsze tak bałam się sushi, ale tego mięska tak naprawdę, nie jest przerażająco dużo! ;) Muszę spróbować! A przygotowanie, to prawdziwa sztuka jak widzę! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. moglabym jesc w nieskonczonosc :D
    polecam wyprobowanie mojej wariacji na temat sushi
    wszystko tradycyjnie ale na ryz klade: wedzonego lososia, paluszka krabowego, kilka rurek szczypiorku, troche kapusty pekinskiej i dla zaostrzenia smaku majonez kielecki :) na koniec zawijam ... smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails