Tarta dla miłośników ciekawych połączeń. To w niej po raz pierwszy spróbowałam kardamonu, który natychmiast polubiłam. Intrygujący smak, który kojarzy mi się trochę z miętą a trochę z cytryną, doskonale pasuje do białej czekolady i nadaje jej charakteru. Tarta jest pyszna i bardzo sycąca, jeden kawałek wystarcza naprawdę na długooo.
Składniki:
spód
- 250g mąki
- 4 łyżeczki kakao
- 10 łyżeczek cukru pudru
- szczypta soli
- 100g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki zimnej wody
- 350g białej czekolady
- 390ml płynnej śmietany (30-36%)
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżeczki kardamonu
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a żelatynę w gorącej wodzie. Do czekolady wlać śmietanę, dodać kardamon i żelatynę. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Masę wylać na gotowy spód. Schładzać w lodówce około trzech godzin.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga ko ko ko
Mam pytanko czy śmietana ma być wcześiej ubita czy taką zwykłą wlać do czekolady? A drugie pytanko dotyczy kardamonu - gdzie mogę go kupić bo nigdzie nie widziałam...
OdpowiedzUsuńNie, śmietany nie trzeba wcześniej ubijać :) Co do kardamonu, to kupowałam w tesco - firmy kotanyi. Wydaje mi się, że powinno się go dać znaleźć również w innych większych sklepach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńW jakiej ilości wody rozrabiać żelatynę? Smakowicie to wyglądało- zrobilam ale wszystko mi sie pooddzielalo i wyszly 3 warstwy(czekolada -smietana - zelatyna)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :) Jako miłośniczka tart chętnie skorzystam kiedyś z przepisu, bo prezentuje się naprawdę fajnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Na jak dużą blachę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie ;) dziś się za nie zabieram
OdpowiedzUsuń