Ten tort upiekłam z okazji urodzin Marcina, który przepada za truskawkami, o czekoladzie już nie mówiąc.. Jego przygotowanie nie należy do najkrótszych, ale włożony wysiłek zwraca się po wielokroć - to najlepszy tort, jaki do tej pory udało mi się upiec. Delikatnie aksamitny, ani za słodki ani za ciężki, jak mogłoby się wydawać po przepisie. Przepyszny.
Składniki:
Biszkopt
- 400g cukru pudru
- 140g mąki pszennej
- 140g mąki ziemniaczanej
- 8 jajek
- 4 łyżki kakao
- 500g mascarpone
- 700g śmietany 36%
- 200g gorzkiej czekolady
- szklanka cukru pudru
- 700g truskawek
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. 100ml zaparzonej czarnej herbaty
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ok.10 ciasteczek owsianych z czekoladą (np.San)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na chwilę, aby przestygła. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Połączyć czekoladę z mascarpone i ubitą śmietaną.
Szklankę truskawek zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru. Resztę truskawek poprzekrawać na pół. Do herbaty dodać ekstrakt waniliowy. Ciasteczka pokruszyć (ja wkładam je do torebki strunowej i uderzam w nie wałkiem).
Biszkopt pokroić na trzy blaty, każdy nasączyć herbatą. Umieścić pierwszy blat na podstawce. (Aby jej nie pobrudzić warto wsunąć pod blat paski z papieru do pieczenia, które ją zasłonią, a po skończeniu je wyciągnąć). Posmarować go musem truskawkowym, ułożyć na nim część truskawek i posmarować około 1/3 musu czekoladowego. Przykryć kolejnym blatem i znów nałożyć warstwy musu truskawkowego, truskawek, musu czekoladowego. Ułożyć ostatni blat i posmarować jego wierzch oraz boki tortu musem czekoladowym. Boki tortu obłożyć rozdrobnionymi ciasteczkami, a wierzch ozdobić truskawkami. Wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.
Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku
Wspaniały tort na jakąś letnią okazję. Truskawki i mus czekoladowy... Nic, tylko czekać, aż przyjdzie lato.
OdpowiedzUsuń