Mojito jest naszym ulubionym drinkiem. Przyrządzamy je często w domu, w różnych wersjach (z syropem cukrowym lub brązowym cukrem, bezalkoholowe). Tutaj można zobaczyć nasz przepis. Stąd też gdy zobaczyłem przepis na babeczki o smaku mojito pomyślałem, że to genialny pomysł. Babeczki wyszły bardzo dobre, nie są tak słodkie jak inne (np. niedawno dodane żółte babeczki) a w ich smaku wyraźnie czuć limonkę i miętę.
Składniki:
Babeczki
- szklanka mleka
- kilka listków świeżej mięty
- skórka i świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
- 2 łyżeczki rumu (opcjonalnie)
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
Posiekać liście mięty i dodać do mleka. Podgrzać na małym ogniu, pilnując żeby mleko nie zaczęło się gotować. Po chwili zdjąć garnek z ognia i przestudzić przez około 10 minut, po tym czasie odcedzić listki (można je jeszcze wycisnąć nad mlekiem, tak żeby wydobyć z nich jak najwięcej smaku). Kiedy mleko będzie chłodne, dolać do niego soku z limonek. W międzyczasie, w misce, utrzeć łyżką cukier ze skórką z limonki. Nastepnie dodać mleko, rum, olej, mąkę kukurydzianą, proszek od pieczenia, sodę i sól i mieszać do połączenia się składników. Piec nagrzać do 180 stopni. Do foremki włożyć papilotki i wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Piec przez 20 minut. Upieczone babeczki zostawić do ostygnięcia.
Krem
- 120g masła
- 225g serka śmietankowego (cream cheese)
- 2 łyżeczki rumu (opcjonalnie)
- szczypta soli
- łyżka soku z limonki
- 2 szklanki cukru pudru
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Zmiksować dokładnie masło, serek śmietankowy i sól aż masa będzie gładka. Dodać sok z limonki oraz rum i wymieszać. Dodawać pomału cukier puder, sprawdzając co jakiś czas czy masa jest już wystarczająco słodka. Na tym etapie można też dodać barwnik, aby nadać masie zielony kolor. Gotowym kremem dekorować babeczki, używając rękawa cukierniczego lub szprycy.
Smacznego!
jak ładnie tu u Ciebie, przejrzyście, ciekawie;) podobają mi się zdjęcia na blogu i rzecz jasna smakowitości jakie prezentujesz
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Jak tu u Was ślicznie! Wspaniałe zdjęcia i przepisy. A babeczki? rewelacja! Skusiłabym się na pewno. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńHej:)
OdpowiedzUsuńmniami! zdjecia sa milusie:)
Znalazlam Ciebie na durszlaku..widac, ze masz podobne problemy z durszlakiem jak Ty...ja nawet zarejestrowac sie nie moge..bo nie dostaje informacji, ze rejstracja ukonczona..a jak probuje sie zalogowac..to informuja, ze dane sa nieprawidlowe...genialnie:( no i durszlak jest dla mnie niedostepny:( i czuje sie wykluczona z grona blogow kulinarnych:( chlip, chlip ;(
ps. podkladka pod muffinki jest mi znajoma:)
Pozdrawiam
Smaczny Dom
Też jestem fanką mojito!
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają wspaniale!
Pozdrawiam,
SWS
pieknie wygladaja:) tak elegancko:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis, a zdjęcia tylko bardziej zachęcają. Na pewno wykorzystam ;D
OdpowiedzUsuńDziękujemy wszystkim za miłe komentarze i zachęcamy do wypróbowania przepisu, naprawdę warto ;)
OdpowiedzUsuń@Smaczny Dom - my w końcu spróbowaliśmy wykorzystać formularz kontaktowy po raz drugi i o dziwo pomogło, jeszcze tego samego dnia nas dodali do subskrybentów i nasze przepisy wreszcie będą się pojawiać na stronie głównej. Także może też spróbuj skorzystać z tego formularza, opisz problem i powinni Ci pomóc :)
bardzo fajny blog:) gratuluję:)
OdpowiedzUsuńprzepis na babeczki ciekawy - zapisuję do wypróbowania:) ja też fanka mojito:)
Dzisiaj pieczemy Wasze babeczki. Dziękuję za przepis. Będziemy je rozpowszechniać na naszej stronie http://cupckelove.pl, jeśli nie macie nic przeciwko:)
OdpowiedzUsuńChoć nie przepadam za miętą w żadnym wydaniu oprócz herbacianego, to zdjęcia są tak cudne, że niemal mam ochotę zrobić takie babeczki :)
OdpowiedzUsuń