poniedziałek, 6 grudnia 2010

Żółte babeczki (Yellow Cupcakes)

 

Od dłuższego czasu zbierałem się do zrobienia pierwszych cupcakes. Wreszcie korzystając z wolnego czasu stwierdziłem, że nadeszła na nie pora. Na początek spróbowałem przepisu na yellow cupcakes, które wyszły nadspodziewanie dobrze. Miękkie i delikatne ciasto zestawione z pysznym czekoladowym kremem, który po paru godzinach zastygł na szczycie babeczki, okazało się czymś przepysznym.

Składniki:

babeczki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110g masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125ml jogurtu naturalnego

Na początku wymieszać dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać jajko, żółtka, masło i zacząć miksować. Kiedy masa będzie jednolita, dolać ekstraktu waniliowego i jogurtu. Miksować około minuty, tak by wszystko dokładnie się wymieszało. Napełnić papilotki masą do 2/3 wysokości i wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

krem
  • 120g czekolady
  • 150g masła
  • 300g cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło ubijać z cukrem pudrem, dodać ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Miksować przez około 2 minuty. Gotowym kremem udekorować babeczki. Można w tym celu wykorzystać rękaw cukierniczy albo szprycę.


Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Joy of Baking

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails