Od dłuższego czasu zbierałem się do zrobienia pierwszych cupcakes. Wreszcie korzystając z wolnego czasu stwierdziłem, że nadeszła na nie pora. Na początek spróbowałem przepisu na yellow cupcakes, które wyszły nadspodziewanie dobrze. Miękkie i delikatne ciasto zestawione z pysznym czekoladowym kremem, który po paru godzinach zastygł na szczycie babeczki, okazało się czymś przepysznym.
Składniki:
babeczki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 110g masła
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 125ml jogurtu naturalnego
Na początku wymieszać dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać jajko, żółtka, masło i zacząć miksować. Kiedy masa będzie jednolita, dolać ekstraktu waniliowego i jogurtu. Miksować około minuty, tak by wszystko dokładnie się wymieszało. Napełnić papilotki masą do 2/3 wysokości i wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
krem
- 120g czekolady
- 150g masła
- 300g cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło ubijać z cukrem pudrem, dodać ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Miksować przez około 2 minuty. Gotowym kremem udekorować babeczki. Można w tym celu wykorzystać rękaw cukierniczy albo szprycę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz