niedziela, 9 stycznia 2011

Omlety francuskie


Te omlety, robione przez moją mamę, są moją ulubioną potrawą z dzieciństwa. Są one inne niż te tradycyjne, których prawdę mówiąc nigdy do tej pory nie próbowałam. Lekkie, puszyste, podawane ze słodkim dżemem,  po prostu rozpływają się w ustach. Ja najbardziej lubię takie niedługo smażone, z odrobinę płynnym wnętrzem, w połączeniu a dżemem brzoskwiniowym. Polecam jako pomysł na lekki, szybki obiad.

Składniki:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki mąki
  • masło do smażenia
  • dżem do podania
Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka oraz mąkę i delikatnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Na patelni rozgrzać masło (temperatura nie może być zbyt wysoka, bo masło łatwo się przypala), wyłożyć na nią kilka łyżek masy i smażyć aż spód się leciutko zarumieni. Wtedy przełożyć omlet na druga stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Gotowy omlet powinien być jasno - złoty z zewnątrz, puszysty i delikatny w środku. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mnie też mama nauczyła robić takich puchatych, więc jem je najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails