Chleb z tymiankiem i ziemniakami jest naszym pieczywem wielkanocnym od paru lat. Doskonale pasuje na świąteczny stół - pięknie pachnie i ma intensywny żółty kolor za sprawą kurkumy i ziemniaków. Ziemniaki sprawiają także, że chlebek jest delikatny w smaku i dosyć wilgotny.
Składniki:
- 400g ziemniaków
- 200ml mleka
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki świeżego, drobno pokrojonego tymianku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki cukru
- 25g świeżych drożdży
- 475g mąki pszennej
- 75g masła
Ziemniaki ugotować, odcedzić i zagnieść na puree. Do letniego mleka dodać rozgniecione drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zostawić na około 15 minut żeby drożdże "ruszyły". W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, tymianek i kurkumę. Dodać drożdże i wymieszać. Po chwili dodać ziemniaki i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Uformować okrągły bochenek i odstawić go jeszcze na 30 minut. Piec przez 25 minut w temperaturze 220 stopni uprzednio posmarowawszy chlebek masłem.
Smacznego!
Przepis pochodzi bloga addio pomidory.
Chleby z ziemniakami są najlepsze...
OdpowiedzUsuń