Ciasto, które zaraz po zjedzeniu piecze się kolejny i kolejny i kolejny raz.. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Słodka polewa smakowicie przenika w głąb ciasta, a kawałki gruszki wprost rozpływają się w ustach.
Składniki:
/na tortownicę o średnicy 24cm z kominem/
ciasto
- 210g cukru
- 195g jasnego cukru brązowego
- 490g mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 60ml miodu
- 240ml oleju
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 gruszki
Do dużej miski przesiać mąkę, sodę i przyprawy. Dodać oba cukry i wymieszać. W osobnej misce połączyć olej, jajka, miód i ekstrakt waniliowy. Wlać mokre składniki do suchych i wszystko zmiksować. Gruszki pokroić w plastry i wmieszać do masy. Całość przelać do formy i piec około godziny w 180 stopniach.
- 115g masła
- 60ml wody
- 210g cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
W rondelku rozpuścić masło, dodając do niego powoli cukier i cynamon. Na koniec dodać wodę i wymieszać. Gotową polewę rozprowadzić na ciepłym cieście.
Smacznego!
wygląda smakowicie, w sam raz do kawy :)
OdpowiedzUsuńależ smakowite to ciasto! pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda to przepysznie, uwielbiam czekoladowe z owocami, szczególnie ze śliwkami. Gruszka i czekolada to połączenie mi trochę obce, a że widzę już kolejny raz, nie zawaham się wypróbować.
OdpowiedzUsuńJesli druszkowe, to musi byc ppyszne :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, dziękujemy za dodanie zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połączenie.:D
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Jest po prosu PYSZNE :)
OdpowiedzUsuńJa także zrobiłam i wyszło pyszne! I choć znacznie zmniejszyłam ilość cukru zarówno w cieście jak i w polewie i nie dodałam miodu, wciąż było bardzo słodkie :)
OdpowiedzUsuń