Ciasto dla miłośników mleka skondensowanego i nie tylko. Jest dość ciężkie i wilgotne, dlatego trzeba dokładnie sprawdzać przy pieczeniu czy jest już gotowe. Ze świeżymi owocami i śmietanką stanowi idealny deser!
Składniki:
/na keksówkę 35cmX11cm/
ciasto
- 445g miękkiego masła
- 420g mąki
- 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 205g cukru
- 3,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczki soli
- 300 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 5 jajek
Masło utrzeć z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodać mleko skondensowane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Zmiksować i pod koniec koniec dodawać po jednym jajku. Przelać masę do foremki i piec około 70 minut w 160 stopniach.
śmietanka
- 350ml śmietanki 30% lub 36%
- 5 łyżek mleka skondensowanego
- 0,5 łyżeczki soli
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec mleko skondensowane i sól. Nakładać na pokrojone ciasto i podawać z owocami.
Smacznego!
smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńFajne to ciacho, wygląda bardzo bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńRobilam podobne. Rzeczywiscie - pycha!
OdpowiedzUsuńczy mleko skondensowane słodzone czy nie?
OdpowiedzUsuńsłodzone :)zapodziało się to gdzieś chyba, dopisze w składnikach :)
OdpowiedzUsuń