czwartek, 21 kwietnia 2011

Ciasto z mlekiem skondensowanym



Ciasto dla miłośników mleka skondensowanego i nie tylko. Jest dość ciężkie i wilgotne, dlatego trzeba dokładnie sprawdzać przy pieczeniu czy jest już gotowe. Ze świeżymi owocami i śmietanką stanowi idealny deser!

Składniki:
/na keksówkę 35cmX11cm/

ciasto
  • 445g miękkiego masła
  • 420g mąki
  • 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 205g cukru
  • 3,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczki soli
  • 300 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 5 jajek

Masło utrzeć z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodać mleko skondensowane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Zmiksować i pod koniec koniec dodawać po jednym jajku. Przelać masę do foremki i piec około 70 minut w 160 stopniach.

śmietanka 
  • 350ml śmietanki 30% lub 36%
  • 5 łyżek mleka skondensowanego
  • 0,5 łyżeczki soli

Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec mleko skondensowane i sól. Nakładać na pokrojone ciasto i podawać z owocami. 






Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony jun-blog

5 komentarzy:

  1. Fajne to ciacho, wygląda bardzo bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam podobne. Rzeczywiscie - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mleko skondensowane słodzone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  4. słodzone :)zapodziało się to gdzieś chyba, dopisze w składnikach :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails