Przepyszne włoskie kluseczki, trochę podobne do naszych kopytek. Intensywne w smaku za sprawą parmezanu, a zarazem delikatne i rozpływające się w ustach. Wspaniale pasują do smażonych na maśle pieczarek.
Składniki:
- 400g sera ricotta
- 250g drobno startego parmezanu
- 2 jajka
- 200g mąki
- 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 120g masła
- 350g pieczarek
W dużej misce połączyć ricottę, parmezan i jajka. Dodać mąkę, trochę soli i pieprzu i wszystko dokładanie wymieszać. Włożyć do lodówki na 15-20 minut, aby masa trochę stężała.
W międzyczasie pokroić pieczarki w plastry i podsmażyć na odrobinie masła.
Połowę schłodzonej masy wyjąć na posypany mąką blat i uformować cienki wałek grubości około 2-3 cm. Pokroić w plasterki i wrzucić na gotującą się wodę na około 4 minuty. To samo zrobić z drugą połową masy.
Podsmażyć gnudi na reszcie masła, aż zbrązowieją. Pod koniec dodać pieczarki i smażyć, mieszając, aż będą ciepłe.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Petite Kitchenesse
mmm, kluseczki!Lubimy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gnudi, smażone, grzybkami - pycha!
OdpowiedzUsuńjaka się głodna zrobiłam.
OdpowiedzUsuńteż chcę takie kluseczki, też chcę!
OdpowiedzUsuń