środa, 18 maja 2011

Mini babki z pistacjami i białą czekoladą



Przepyszna, lekka i delikatna babka. Słodka, ale bez przesady. Z chrupiącym, pistacjowym wnętrzem. Doskonała zarówno do herbaty jak i na piknik :) Ciasto można upiec w tradycyjnej formie na babkę, ale ja niedawno kupiłam foremkę na słodkie, miniaturowe prostokąciki i koniecznie chciałam ją wypróbować ;)

Składniki:
/na 6 mini babek 7x11x3cm lub formę z kominem, o średnicy cm 22cm/
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany
  • skórka z jednej cytryny
  • 80g pistacji
  • 80g białej czekolady

Masło ucieramy z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Następnie dodajemy po jednym jajku  i w kilku partiach przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodajemy sól, śmietanę i skórkę z cytryny. Pistacje i czekoladę siekamy, wrzucamy do masy i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. Po przestygnięciu polewamy lukrem lub polewą z białej czekolady.





Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Bea w kuchni

Przepis bierze udział w Akcji Pistacja

7 komentarzy:

  1. też mam taką foremkę i przyznaję, że takie małe ciasta, oprócz tego że urocze to idealne jesli chodzi o wielkośc na jedno podejście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. male piekne cudenka! :-) no i z pistacjami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają takie mini babki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudenka:)

    i noz porcelanowy, prawda? tez mam:D cudenko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo.. macie taki fajny nóż- zastanawiam się nad jego kupnem:)
    Pozdrawiam, ale pyszności tu!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails