Bardzo ciekawe połączenie smaków łososia i pistacji. Delikatne mięso ryby zestawione z chrupiącymi, słonymi pistacjami, po prostu niebo w gębie :) Danie jest mało czasochłonne w przygotowaniu a prezentuje się naprawdę okazale. Moim zdaniem bardzo ciekawa propozycja na letnie gorące dni.
Składniki:
- ok 800g łososia
- 100g pistacji
- 100g bułki tartej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Łososia oskórować i pokroić w średniej wielkości plastry. Pistacje posiekać na drobno i wymieszać w misce z bułką tartą. W osobnej miseczce wymieszać dokładnie masło, musztardę i miód. Łososia w plastrach układać na blasze wyłożonej folią aluminiową. Posmarować go z wierzchu masą musztardową a następnie posypać pistacjami z bułką tartą. Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Wygląda to baaardzo pysznie. Uwielbiam łososia :D
OdpowiedzUsuńI zawsze w takich sytuacjach żałuję, że nie mam dostępu do świeżego łososia. Pistacje to moje ulubione orzeszki i nie wątpię, że takie połączenie przypadłoby mi do gustu...
OdpowiedzUsuńłosoś w zupełnie nowej odsłonie :) apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńOo, ciekawe połączenie - niewykluczone, że kiedyś wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta propozycja. I to bardzo!
OdpowiedzUsuń