czwartek, 26 maja 2011

Łosoś w panierce z pistacji


Bardzo ciekawe połączenie smaków łososia i pistacji. Delikatne mięso ryby zestawione z chrupiącymi, słonymi pistacjami, po prostu niebo w gębie :) Danie jest mało czasochłonne w przygotowaniu a prezentuje się naprawdę okazale. Moim zdaniem bardzo ciekawa propozycja na letnie gorące dni. 
 
Składniki:
  • ok 800g łososia
  • 100g pistacji
  • 100g bułki tartej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Łososia oskórować i pokroić w średniej wielkości plastry. Pistacje posiekać na drobno i wymieszać w misce z bułką tartą. W osobnej miseczce wymieszać dokładnie masło, musztardę i miód. Łososia w plastrach układać na blasze wyłożonej folią aluminiową. Posmarować go z wierzchu masą musztardową a następnie posypać pistacjami z bułką tartą. Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni.



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Akcja Pistacja

5 komentarzy:

  1. Wygląda to baaardzo pysznie. Uwielbiam łososia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I zawsze w takich sytuacjach żałuję, że nie mam dostępu do świeżego łososia. Pistacje to moje ulubione orzeszki i nie wątpię, że takie połączenie przypadłoby mi do gustu...

    OdpowiedzUsuń
  3. łosoś w zupełnie nowej odsłonie :) apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo, ciekawe połączenie - niewykluczone, że kiedyś wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ta propozycja. I to bardzo!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails