Długie, leniwe poranki to moje ulubione chwile w tygodniu. Pełne ciepła i spokoju, ładują energią na długo. Właśnie w taki poranek zaczynamy naszą przygodę z blogiem. Towarzyszą nam pachnące cynamonem, ciepłe bułeczki, które przełamujemy na pół, smarujemy miękkim masłem i popijamy mlekiem...
CYNAMONOWE PODUSZECZKI
ciasto
0,5 szkl mleka
3 łyżki wody
1 jajko
1,5 łyżki roztopionego masła
2,25 szkl mąki
3 łyżki cukru
1,25 łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
3 łyżki wody
1 jajko
1,5 łyżki roztopionego masła
2,25 szkl mąki
3 łyżki cukru
1,25 łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
posypka
0,5 szkl cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki roztopionego masła
0,5 szkl cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Ręczne
Odrobinę mleka wymieszać z wodą, łyżką mąki i łyżką cukru. Dodać i rozpuścić drożdże, zostawić na 15 min. Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodać resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i roztopione masło. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na godzinę.
W maszynie
Wsypać składniki, nastawić program wyrabiania ciasta i pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotować tortownicę (26cm), wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Połączyć cukier z cynamonem. Wyjąć ciasto, podzielić na 16-18 równych kuleczek. Każdą zanurzać w roztopionym maśle i obtaczać w cukrze cynamonowym. Kuleczki układać w tortownicy, zostawiając między nimi trochę miejsca. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Piec około 20 min w temp 190 stopni.
Smacznego!
(Oryginalny przepis - AgusiaH)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz