środa, 18 listopada 2009

Lasagne doskonała

Od kiedy pamiętam lubiłem włoską kuchnię. Połączenia makaronów, sera i mięsa są tym co Marciny lubią najbardziej ;) Z lasagne pierwszy raz zetknąłem się u cioci na obiedzie kilkanaście lat temu i od razu zakochałem się w tej potrawie. Potem mama zdobyła przepis od cioci i po kilku latach udoskonaleń z dumą prezentuję przepis na lasagne doskonałą ;)



Składniki:
70 dkg mielonego mięsa wieprzowego
1 l mleka
40 dkg sera mozzarella
1 opakowanie makaronu na lasagne (moim zdaniem najlepszy jest Primo Gusto)
1 średnia cebula
160g przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
Przyprawy: vegeta, oregano, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Farsz
Najpierw należy pokroić drobno cebulę i podsmażyć ją na małym ogniu. Gdy się zeszkli, dodać mięso mielone i przyprawić oregano oraz vegetą. Dolać ok.100 ml wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, wymieszać dokładnie i dusić jeszcze przez 5 minut.

Sos beszamelowy
Masło rozpuścić na dnie garnka, dodać mąkę i szybko wymieszać, dolać litr mleka i zagotować ciągle mieszając. Na koniec dodać zmieloną gałkę muszkatołową i doprawić solą.

W międzyczasie zetrzeć mozzarellę. Kiedy wszystko jest już gotowe układać w prostokątnej formie, naprzemiennie warstwami: makaron-mieso, makaron-ser, makaron-mieso, makaron-ser, przy każdym ułożeniu makaronu obficie polewając sosem. Nie przejmując się, że wszystko „pływa” – taka wilgotna lasagne jest najlepsza.

Gdy już wszystko gotowe można jeszcze z wierzchu doprawić oregano lub bazylią. Piec w 220 stopniach przez 15 min (z termoobiegiem).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails