wtorek, 31 maja 2011

Biscotti pistacjowo cytrynowe


Biscotti - pyszne i chrupiące ciasteczka. Nie tak dawno temu próbowałem ich po raz pierwszy i zakochałem się w nich. Dla mnie są idealne, jeśli jeść je na sucho, uwalniają swój smak i słodycz dopiero po chwili . Można także wcześniej zamoczyć je w gorącej herbacie wtedy od razu robią się miękkie i słodkie.

Składniki:
  • 60g miękkiego masła
  • 180g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 330g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150g posiekanych pistacji

W mikserze ubić masło z cukrem i ekstraktem waniliowym, po chwili kiedy masa będzie gładka dodać skórkę z cytryny. Wbić po kolei jajka. Wsypać mąkę i ubijać dalej na wolnych obrotach (ja założyłem końcówki do wyrabiania ciasta) dodać proszek do pieczenia i sodę. Na samym końcu dosypać posiekane pistacje. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na godzinę żeby się wychłodziło.

Po tym czasie uformować z niego wałeczki i układać je na blasze do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 175 stopni. Wyciągnąć je na 10 minut do lekkiego przestudzenia po czym wsunąć do piekarnika na kolejne 15 minut uprzednio tnąc je na ukos na około 1cm szerokości ciasteczka.



Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki

Przepis bierze udział w  Akcji Pistacja

8 komentarzy:

  1. Od lat chodzą za mną takie biscotti i ciekawe ile czasu upłynie zanim sie zdecyduję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyborne, idealne do kawki czy herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam zapisanych w moim tajemnym kajecie chyba z dziesięć różnych rodzajów biscotti - a tego jeszcze nie ;) No i nie wspomnę o tym, że żadnego jeszcze nie zrobiłam :D Może się w końcu "zepnę" i upiekę...

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłoby się takie ciacho jutro do porannej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nigdy nie pieklam biscotti, ale te mnie bardzo ladnie kusza! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Według mnie to jeden z tych przepisów, które zapisuje się w specjalnym notatniku, aby powracać do niego wiele razy. Doskonałe na słoneczny, niedzielny poranek z kubkiem kawy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dawna czaję się na biscotti i widzę, że szkoda dłużej zwlekać :) pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails