Przepyszna lemoniada, która natychmiast znika. Idealnie łączy w sobie słodki smak borówek i kwaskowaty cytryny. Prosta i szybka w przygotowaniu, zwłaszcza, jeśli przygotujemy syrop borówkowy wcześniej. Myślę, że warto spróbować też wersji ze zwykłymi, leśnymi borówkami.
Składniki:
/na ok. 1,5l lemoniady/
lemoniada
- 235ml syropu borówkowego
- 235ml soku z cytryny
- 1l wody
- lód
Do wody wlać część soku z cytryny oraz część syropu borówkowego. Spróbować, i w zależności od smaku, dodać soku z cytryny - żeby lemoniada była kwaśniejsza, syropu z borówek - żeby była słodsza lub wody, żeby smak był mniej intensywny. Ja do swojej dodałam cały syrop i mniej więcej połowę soku z cytryny. Podawać schłodzone.
syrop z borówek
/ok. 250ml/
- szklanka borówek amerykańskich
- 250ml wody
- 250g cukru
- sok z połowy cytryny
Borówki, cukier i wodę umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, odcedzić i dodać sok z cytryny. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Wygląda fantastycznie. NIgdy nie próbowałam takiej oryginalnej lemoniady, ale musi być pyszna, bo borówki sweitnie wspolgraja z cytryna :) chetnie bym sprobowala :)
OdpowiedzUsuńbomba! :) dotąd lemoniadę tylko cytrynową piłam..
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł i jaki kolor
OdpowiedzUsuńThe lemon drink looks tasty, I can have more than one glass of it.
OdpowiedzUsuńkolor jest obłędny;) super pomysł
OdpowiedzUsuńŚwietna lemoniada,pięknie też wygląda. Mega orzeźwienie :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor:))
OdpowiedzUsuńOj jak dawno u Was nie bylam:) I jak zawsze stwierdzam, ze macie przepiekne zdjecia. A ostatnie..sama poezja:)
OdpowiedzUsuń