poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Lemoniada borówkowa


Przepyszna lemoniada, która natychmiast znika. Idealnie łączy w sobie słodki smak borówek i kwaskowaty cytryny. Prosta i szybka w przygotowaniu, zwłaszcza, jeśli przygotujemy syrop borówkowy wcześniej. Myślę, że warto spróbować też wersji ze zwykłymi, leśnymi borówkami.

Składniki:
/na ok. 1,5l lemoniady/

lemoniada
  • 235ml syropu borówkowego
  • 235ml soku z cytryny
  • 1l wody
  • lód
Do wody wlać część soku z cytryny oraz część syropu borówkowego. Spróbować, i w zależności od smaku, dodać soku z cytryny - żeby lemoniada była kwaśniejsza, syropu z borówek - żeby była słodsza lub wody, żeby smak był mniej intensywny. Ja do swojej dodałam cały syrop i mniej więcej połowę soku z cytryny. Podawać schłodzone.

syrop z borówek 
/ok. 250ml/
  • szklanka borówek amerykańskich
  • 250ml wody
  • 250g cukru
  • sok z połowy cytryny
Borówki, cukier i wodę umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, odcedzić i dodać sok z cytryny. Przechowywać w lodówce.



Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Closet Cooking


9 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie. NIgdy nie próbowałam takiej oryginalnej lemoniady, ale musi być pyszna, bo borówki sweitnie wspolgraja z cytryna :) chetnie bym sprobowala :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bomba! :) dotąd lemoniadę tylko cytrynową piłam..

    OdpowiedzUsuń
  3. The lemon drink looks tasty, I can have more than one glass of it.

    OdpowiedzUsuń
  4. kolor jest obłędny;) super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna lemoniada,pięknie też wygląda. Mega orzeźwienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jak dawno u Was nie bylam:) I jak zawsze stwierdzam, ze macie przepiekne zdjecia. A ostatnie..sama poezja:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails