Lekka i puszysta babka. Jest bardzo aromatyczna i przyjemnie cytrusowa. Pomarańcze można z powodzeniem zastąpić grejpfrutem, o czym miałam okazję się przekonać, kiedy planując upieczenie babki zrobiłam zakupy, a Marcin rozpakowując je, ze zdziwieniem spytał, czemu kupiłam grejpfruty do babki pomarańczowej... a były tak podobne do pomarańczy i do tego leżały pod karteczką z ich ceną! :D No i tak zdarzyła się u nas babka grejpfrutowa. Miała trochę brzydszy kolor niż oryginał, ale w smaku była też wyborna.
Składniki:
/na foremkę do babki o pojemności 1,2l/
babka
- 100g mąki krupczatki
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Ucierać masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste, dodać żółtka, skórkę otartą z pomarańczy i miksować. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kardamon. Dodać do masy maślanej i miksować, aż masa będzie gładka. Białka ubić na sztywno, i bardzo delikatnie wmieszać do gotowej masy. Całość przelać do foremki i piec 35-40 minut w 170 stopniach.
lukier
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z pomarańczy
Do cukru dodawać po trochu soku i mieszać, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier wylać na babkę.
Smacznego!
Cieszę się, że babka smakowała :) Wyszła idealnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was serdecznie :)
wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPiękna, puszysta i do tego z moim kochanym kardamonkiem :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńach, zajadałabym się nią ze smakiem!
piękne zdjęcia, dzięki za dodanie jednego z nich do Wykrywacza!Babka idealna do porannej kawki :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, ależ musiała odurzająco pachnieć!
OdpowiedzUsuń