Dzisiaj prezentujemy wyjątkowe danie obiadowe. Uwielbiamy orzechy nerkowca, więc gdy zobaczyliśmy ten przepis po raz pierwszy, uznaliśmy, że musimy go wypróbować, zwłaszcza, że zawierał jeszcze jeden, wtedy tajemniczy dla nas składnik - sos rybny. Gdy już udało się go zdobyć, zabrałem się do gotowania, a efekt był wyśmienity. Potrawa, w ciekawy sposób, łączy w sobie smaki nerkowca i słonych sosów z delikatną cebulką. Wszystko idealnie współgra z ryżem. Dodatkowo, danie przygotowuje się w pół godziny, co jest idealnym czasem na gotowanie posiłku po pracy. Od tamtego czasu kurczak z orzechami nerkowca często gości na naszym stole :)
Składniki:
/na dwie osoby/
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 100g orzechów nerkowca
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta cukru
Piersi pokroić w małe kawałeczki, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej i prażyć orzechy aż zmienią kolor na lekko brązowy. Wyłowić je z oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. Na patelnię wrzucić posiekany na plasterki czosnek oraz drobno skrojoną cebulę. Smażyć razem około 3-4 minut. Po tym czasie dodać piersi kurczaka i smażyć przez około 2 minuty. Następnie dodać młode cebulki przekrojone na 4 części, razem z odrobiną zielonego. Dolać sos rybny i sojowy oraz doprawić cukrem. Smażyć razem jeszcze przez moment. Na samym końcu wsypać orzechy. Podawać z ryżem.
Smacznego!
Ależ orientalnie dzisiaj u Was! Świetne danie, świetne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńTo moj ulubiony "fast food". Malo skladnikow, malo roboty, maksimum smaku. W wersji bardziej wypasionej daje jeszcze papryke i pomidory. Swietne zdjecie.
OdpowiedzUsuńOrzechy nerkowca = niebo w buzi! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Kiedyś jadłam takie danie i zastanawiałam się, co to to to jest, a to są orzechy nerkowca :)
OdpowiedzUsuń