sobota, 10 września 2011

Rolada z malinami


Niesamowita, niepodobna do innych rolada. Te, które piekłam i jadłam do tej pory, były biszkoptowe - ich ciasto nie różniło się od tego do tradycyjnych tortów. Tutaj natomiast ciasto jest jak delikatna, wilgotna gąbeczka. Jest gęstsze i bardziej zwarte, ale bardzo, bardzo sprężyste. Gładkie, aksamitne, w połączeniu z bitą śmietaną i ulubionymi owocami stanowi przepyszny deser! Jej przygotowanie nie sprawia wiele problemu, chociaż trzeba poświęcić na nie trochę czasu. Myślę jednak, że warto, ponieważ walory smakowe, jak i wizualne, są naprawdę wspaniałe.

Składniki:
/na foremkę 25x38cm/

ciasto
  • 8 dużych jajek
  • 125g cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier puder do posypania 
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z cukrem około półtorej minuty, aż staną się jaśniejsze i zwiększą objętość. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem dobrze wymieszać. W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, po czym bardzo delikatnie wmieszać je do gotowej masy. Foremkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać go tak, aby gładko przylegał do formy i żeby nie było żadnych "zmarszczek". Wlać masę i piec 20 minut w 175 stopniach. Po tym czasie, położyć na blacie ściereczkę o wymiarach większych niż foremka i posypać ją obficie cukrem pudrem. Na tak przygotowaną ściereczkę, wyłożyć gorące ciasto - wierzchem na dół i delikatnie zdjąć papier, uważając aby nie uszkodzić ciasta. Następnie, zwinąć ciasto razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku, popychając je od siebie. Kiedy całe ciasto będzie zwinięte, owinąć go jeszcze ściśle resztą ściereczki, jeśli została, i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

masa
  • 470g śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1l malin
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Delikatnie wmieszać maliny. Podzielić masę na 1/3 i 2/3. Następnie bardzo ostrożnie rozwinąć ciasto, uważając żeby się nie porwało, posmarować je 2/3 masy i zwinąć roladę. Żeby dobrze się trzymała, zazwyczaj zawijam ją ściśle w tą samą ściereczkę, zawijając na końcu jej boki pod spód i wkładam na pewien czas do lodówki. Po wyjęciu, ułożyć ją zwinięciem do dołu, posmarować wierzch resztą śmietany i przyozdobić malinami.




Smacznego!
Przepis Marthy Stewart

4 komentarze:

  1. Jaka śliczna... Jak w końcu będę miała dużą, piekarnikową blachę, z pewnością wypróbuję - chciałabym w końcu przygotować jakąś roladę, ale ograniczają mnie braki sprzętowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna rolada :-) Każda potrawa którą robisz jest wspaniała i do tego fantastycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice post thank you Bryan

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails