wtorek, 6 lipca 2010

Ananas w karmelu




Oglądając ostatnio film "500 Days of Summer" naszła nas ochota na małą przekąskę. Szybką, słodką i nieskomplikowaną. I tak, po 15 minutach leżał przed nami ananas w karmelu, którego już od dawna chciałam wypróbować. Wyszedł smakowity - soczysty, pokryty lekką skorupką karmelu.


Składniki:
  • Ananas
  • Cukier brązowy (ja użyłam dry demerara)
Obrać ananasa i pokroić na ćwiartki (z góry na dół), a te jeszcze na pół. Wykroić twarde środki. Nabić ananasa na patyczki do szaszłyków (lub gdy nie mamy - po prostu na wykałaczki) i zmoczyć je wodą aby się nie przypaliły. Posypać obficie brązowym cukrem. Piec na folii aluminiowej na grillu lub w piekarniku pod grzałką przez około 10 minut w 200 stopniach - aż cukier roztopi się i skarmelizuje.



Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Forever summer"

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails