wtorek, 27 lipca 2010

Muffinki z borówkami




Zakochaliśmy się w muffinkach odkąd upiekłam je pierwszy raz parę lat temu. Parę sycących kęsów - w sam raz na mały głód ;) Idealne na szybką przekąskę, jako prowiant na wycieczkę lub drugie śniadanie w pracy. Każdy może znaleźć tu coś dla siebie, ilość kombinacji smakowych ogranicza tylko wyobraźnia. Moim faworytem są te z gruszkami i imbirem oraz z budyniem i czekoladą, na które przepis na pewno wkrótce się tu znajdzie. Dzisiaj z kolei postanowiłam wypróbować słynne
blueberry muffins. Okazały się pyszne. Nie za słodkie, ze smakowitym, chrupiącym wierzchem.


Składniki:

  • 200g mąki
  • 75g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75g masła
  • 200g maślanki
  • 1 jajko
  • 200g borówek
Połączyć suche składniki. Roztopić masło i odstawić na chwilę do ostudzenia. Następnie dodać maślankę i jajko. Wmieszać mokre składniki do suchych i dodać borówki. Masę nałożyć do foremki na muffinki i piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson How to be a domestic goddes.

Przepis bierze udział w akcji
Jagodowo Nam 2!

2 komentarze:

  1. Kocham ten film- mam plakat nad łóżkiem oprawiony w rameczkę:D!
    Ps: Świetne muffinki, świetne zdjęcia, świetny blog- potrójne love!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails