wtorek, 14 grudnia 2010

Crespelle alla Fiorentina


Crespelle to rodzaj naleśników pochodzących z kuchni włoskiej. Można je przyrządzać z różnymi nadzieniami, zarówno na słodko jak i słono. My dziś proponujemy wersję wytrawną - crespelle ze szpinakiem zapiekane w sosie serowym. Nie są zapewne najszybszym daniem obiadowym, ale myślę, że warto poświęcić na nie chwilę czasu. Są delikatne, a zarazem wyraziste, głównie za sprawą sera gorgonzola. Nadzienie ze szpinaku i ricotty wprost rozpływa się w ustach. Myślę, że jest to bardzo ciekawa alternatywa dla naszych codziennych naleśników.


Składniki:

naleśniki:
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 25g roztopionego masła
  • 250ml mleka
  • szczypta soli
Ubić jajka z solą i odrobiną mleka. Dodać mąkę i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Następnie dolać resztę mleka i masła i jeszcze raz zamieszać. Masę wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażyć naleśniki.

farsz:
  • 200g sera ricotta (np. z podanego przez nas przepisu)
  • 200g szpinaku (waga po rozmrożeniu)
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Szpinak po wyjęciu z zamrażarki przełożyć do rondelka i postawić na małym gazie. Zostawić do rozmrożenia, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypalił. Kiedy szpinak będzie gotowy, przełożyć go na druszlak i dokładnie odsączyć, przyciskając go dłonią lub łyżką. Ser wymieszać z jajkami i szpinakiem i doprawić do smaku. Rozsmarować powstałą masę na naleśnikach, zwinąć je w ruloniki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

sos:
  • 150g sera gorgonzola
  • 100ml śmietany
Gorgonzolę roztopić na patelni. Dodać śmietanę i wymieszać, aż składniki się połączą. Gotowym sosem polać naleśniki i wstawić je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.




Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Wasze pomysły na smaczne obiady.

Przepis pochodzi ze strony Florence For Fun

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails