Ostatnio, przy okazji robienia crespelle z szpinakiem, odkryłem ile frajdy może dać robienie własnego sera. Do przepisu potrzebny był ser ricotta, który postanowiliśmy zrobić domowym sposobem. Ser jest bardzo delikatny w smaku, rozpływa się w ustach i doskonale smakuje ze słodkim pieczywem. Jego przygotowanie jest bardzo proste i tanie.
Składniki:
/na około 700g sera/
- 2 l mleka (najlepiej 3,2%)
- 200 ml śmietany (najlepiej 30% - 36%)
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
Dodatkowo będzie potrzebna gaza opatrunkowa i sitko o drobnych oczkach.
Do dużego garnka wlać mleko śmietanę i sól. Gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Kiedy mleko zacznie wrzeć, mieszać do momentu aż nie będzie to przerywało procesu wrzenia. Wtedy dolać sok z cytryny i zmniejszyć gaz. Gotować, ciągle mieszając, przez około 2 minuty, aż zaczną się wytrącać granulki sera. Wtedy zdjąć garnek z gazu i przelać zawartość do sitka wyłożonego gazą. Zostawić do ocieknięcia i ostudzenia na godzinę. Potem owinąć gazą i wycisnąć resztkę cieczy. Tak przygotowany ser można przechowywać w lodówce przez trzy dni.
Smacznego!
Super :) Dziś wypróbuję
OdpowiedzUsuńNa pewno taniej to wyjdzie niż kupno gotowego.
OdpowiedzUsuńSpróbuję. Oby wyszło lepsze niż tofu, które robiłam :)
Pozdr.
Lili