Dzisiaj prezentuję chleb, który właściwie powinien się nazywać "orzechy włoskie z chlebem". Jest w nim bardzo dużo orzechów, które dominują w jego smaku. Ma grubą ale niezbyt twardą skórkę i delikatny lekko wilgotny miąższ. Doskonale do niego pasuje żółty ser.
Składniki:
- 42g świeżych drożdży
- 300ml wody w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 250g mąki pszennej chlebowej
- 250g mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju z oliwy
- 200g grubo posiekanych orzechów
Pokruszyć drożdże do miski, dodać wodę oraz cukier i odstawić na chwilę żeby drożdże "ruszyły". W międzyczasie, w misce wymieszać ze sobą obie mąki i sól. Po około15 minutach dolać drożdże i oliwę i zagnieść na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, można podsypać trochę mąki, aby uzyskać dobrą konsystencję ciasta. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do ciasta orzechy i zagnieść je jeszcze raz, jednak starać się nie ugniatać go zbyt długo. Uformować okrągły bochenek i zostawić na 30 minut do rośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić chleb do nagrzanego piekarnika, obficie obsypując mąką. Piec przez 45 minut. Chleb jest gotowy, gdy jego skórka zbrązowieje a stukając w spód usłyszymy pusty odgłos.
Piekłam raz orzechowy, ale wyszedł mi bardzo zabity, pomimo to jednak całkiem smaczny. Wasz jest idealny - puszysty i mocno orzechowy. Zdrowy. Świetny.
OdpowiedzUsuńmocno orzechowy - cudowny. uwielbiam ser jako dodatek do chleba z orzechami
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda. Zapewne tez tak smakuje. Te orzechy kuszą.
OdpowiedzUsuńa to jak ma dużo orzechów to ja chcę:). Jadłam kilka razy chleb z orzechami w środku i był przepyszny:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i bardzo zachęca do upieczenia. Już sobie wyobrażam tą 'symfonię chrupnięć' pod zębami :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękny chleb i piękne zdjęcia!Zapraszamy serdecznie na nasz nowy portal kulinarno - fotograficzny http://wykrywacz-smaku.pl/ :)
OdpowiedzUsuń