czwartek, 24 lutego 2011

Placuszki z łososiem


Malutkie, ale bardzo sycące placuszki, które można błyskawicznie przygotować. Są puszyste i delikatne. Mają kremowy, dość neutralny smak, a dodatek wędzonego łososia nadaje im ciekawego charakteru. Osobiście nie przepadam za łososiem, więc jadłem je z cukrem pudrem i też były wyśmienite.

Składniki:
/na 16 placuszków o średnicy około 5cm/
  • 150g mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30g serka śmietankowego (typu philadelphia)
  • 25g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 110ml śmietany
  • łosoś wędzony 

W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej utrzeć serek śmietankowy z masłem, potem dodać jajko i ucierać jeszcze przez chwilę. Dodać suche składniki do mokrych, dolać mleko i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto po jednej łyżce. Nie należy ich długo smażyć, wystarczy minuta na pierwszej stronie i pół na drugiej. Na gotowe placuszki nakładać po łyżeczce śmietany i paseczek łososia. 



Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony evilshenanigans

Przepis bierze udział w akcji Ekspresowo w kuchni

9 komentarzy:

  1. Są piękne. Uwielbiam takie wytrawne wersje placuszków. Jednocześnie delikatne, puszyste,i w wyrazisty smak łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś i serek na puszystym cieście... To dopiero coś.

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie lubię wędzonego łososia na placuszkach, właśnie z kapką śmietany (albo sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, kupię wędzonego łososia i wyczynię to Cudo!!!

    Genialne!

    OdpowiedzUsuń
  5. opublikowane już u nas pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie zaczynac dzień z takim sniadaniem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super są, już wiem co jutro na śniadanie zjem :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham połączenie serka i łososia.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails