Pieczarkowa jest moją ulubioną zupą. Ta jest bardzo gęsta, kremowa i delikatna. Można ją dość szybko przygotować i jest bardzo sycąca. Jeśli podamy ja z makaronem, spokojnie może sama w sobie stanowić cały posiłek.
Składniki:
- 600g pieczarek
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1l bulionu warzywnego
- sól
- 2 łyżki śmietany
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i wrzucić do dużego garnka. Pieczarki pokroić w plasterki, posolić i podsmażyć na maśle.W międzyczasie pokroić w kostkę ziemniaki i razem z gotowymi pieczarkami wrzucić do garnka. Zalać bulionem, przykryć garnek i gotować na średnim ogniu przez pół godziny. Po tym czasie całość dokładnie zmiksować, dodając śmietanę i ewentualnie doprawiając do smaku. Podawać z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
mniam :)
OdpowiedzUsuńKrem z pieczarek to jedna z moich ulubionych zup! Piękne, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
pyszna kremowa i aromatyczna zupka... mniam:)
OdpowiedzUsuńcudownie pyszne zdjęcia..
OdpowiedzUsuńale zdjęcia.
OdpowiedzUsuńjuż od samego patrzenia zrobiłam sie głodna.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń