Uwielbiamy babeczki! Różnorodność połączeń smakowych, mas, kolorów i dodatków sprawia, że są bardzo interesującym i uniwersalnym wypiekiem. Poza tym są malutkie, słodziutkie i za sprawą papilotek bardzo wygodne. Za każdym razem kiedy postanawiam je upiec mam ogromny problem z wyborem przepisu - ogromna ilość czeka w kolejce, a każdy wydaje się niezwykle smakowity. Dzisiejsze babeczki, dzięki dużej ilości przypraw, są niezwykle aromatyczne. Intrygującego smaku dodaje im herbata z mlekiem. Masa jest dość słodka i gęsta. Bardzo wygodnie się z nią pracuje - po wyciśnięciu dobrze zachowuje swój kształt, a po paru godzinach w lodówce robi się twarda.
Składniki:
/na 12 babeczek/
babeczki
- 220ml mleka
- 4 torebki czarnej herbaty
- 1 łyżeczka octu winnego
- 155g mąki
- 2 łyżki skrobii kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 80ml oleju
- 170g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W rondelku zagotować mleko. Po zdjęciu z ognia,włożyć do niego torebki herbaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć torebki, maksymalnie je wyciskając. Sprawdzić ile mleka zostało w rondelku i ewentualnie uzupełnić świeżym, tak aby było 220 ml. Dodać octu winnego, zamieszać i zostawić na około 10 minut - aż się zetnie.
Do dużej miski przesiać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Dodać mleko, olej, cukier, wanilię i wymieszać aby składniki się połączyły.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć ciasta do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
masa
- 115g cukru
- 2 białka
- 170g miękkiego masła u waniliowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W małym garnku zagotować wodę. Na nim umieścić miskę, do której nałożyć białka i cukier. Miksować przez około 3 minuty, aż masa będzie gorąca, a cukier zupełnie się rozpuści. Trzeba zacząć miksować bardzo szybko po postawieniu miski nad parą, bo białka zaczną się ścinać. Ja zazwyczaj przygotowuje wszystko najpierw, jedną ręką stawiam miskę a w drugiej trzymam mikser i od razu zaczynam ubijać.
Po zdjęciu z pary kontynuować ubijanie na średniej prędkości, aż masa ostygnie i zrobi się sztywna. Powinno to zająć mniej więcej 5 minut. Następnie, ciągle ubijając, dodawać po jednej łyżce masła. Kiedy masło się skończy ubijać jeszcze około 6-10 minut - do czasu aż masa będzie gładka i gęsta. Na koniec dodać cynamon i wanilię.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Lubię Herbatę
Przepis pochodzi ze strony Love & Olive OIl
Wyglądają pięknie! Ten krem, stylizacja...śliczne.
OdpowiedzUsuńI nie wątpię, że smaczne ;-)
ale cudnie wyglądają, muszę zapisać sobie przepis :D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, muszę kiedyś spróbować:)
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuje przepis na masę do babeczek (:
OdpowiedzUsuńWygląda to kusząco. Muszę spróbować, bo zrobiłaś mi prawdziwego smaka.
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie! Wprawdzie za kremem maslanym nie przepadam szczegolnie, ale jestem pewna, ze na takiej babeczce wcale by mi nie wadzil :)
OdpowiedzUsuńBabeczki prezentują się bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńgenialne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńależ tę babeczkę trzeba koniecznie uwolnić spod tego klosza!Udusi się biedaczka, już my się tym zajmiemy :D Dziękujemy za dodanie tego zdjęcia u nas, jest piękne! Pozdrawiamy! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i bajkowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńbaaardzo fajne zdjęcia i bardzzzzooo fajne zawijasy na babeczce:)jestem pod wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite fotki! Muszę koniecznie spróbować takich babeczek. Co prawda nie umiem gotować, ale moja siostra umie,więc ją muszę namówić na te pychotki;)Do tego pasowałaby zielona herbata z liśćmi mięty, którą znalazłam na stronie klubu miłośników dobrej herbaty. Po pracy robię więc zakupy a potem relaks przy babeczkach i herbacie;)
OdpowiedzUsuń