Moi rodzice kupili woka na początku lat 90 i ten przepis był jednym z pierwszych jakie wypróbowali. Bardzo przypadł im do gustu i indyk w takiej postaci często gościł na naszym stole. Indyk jest delikatny i lekko słonawy dzięki marynowaniu w sosie sojowym, a por dodaje całemu daniu charakterystyczny posmak.
Składniki:
- 3 pory (tylko białe części)
- 300g makaronu
- 600g piersi z indyka
- sos sojowy
- 1 łyżeczka imbiru
Filet z indyka pokroić w cieniutkie paseczki. Dodać łyżeczkę imbiru i sos sojowy i dokładnie wymieszać. W takiej zalewie wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie pora przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paski. Przełożyć go na sitko i sparzyć wrzątkiem. Ugotować makaron. W woku rozgrzać tłuszcz i usmażyć na nim mięso. Usmażone wyjąć i odstawić. Do woka dodać pora i trochę sosu sojowego i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać mięso i makaron i dusić jeszcze chwilkę.
Smacznego!
Ja dostałam woka na Gwiazdkę i do tej pory tylko miałam jedno podejście do gotowania w nim i niestety ze średnim skutkiem... Ale to danie przekonuje mnie, żeby spróbować jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Takie proste, a takie efektowne. Świetne danie!
OdpowiedzUsuńWasze zdjęcie jest naszym 300!!! Serdecznie gratulujemy, podlinkowaliśmy je na naszym profilu, zapraszamy! :) http://www.facebook.com/pages/Wykrywacz-smaku/163112597063123
OdpowiedzUsuńw moim domu wok był od bardzo dawna, choc praktycznie wcale nie używany. ciekawe dlaczego.. przecież tyle pysznych dań można przygotowac z jego użyciem.
OdpowiedzUsuńA wiesz, że zaciekawiliście mnie tym przepisem? Por, indyk...i imbir...hmm...hm...spróbuję. No muszę spróbować:) bo ciekawa mieszanka smaków:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was serdecznie:)