niedziela, 27 marca 2011

Chleb pszenny na zakwasie


Odkąd zaczęliśmy piec własne pieczywo mija już sporo czasu, jednak dopiero tej zimy odważyliśmy się spróbować wyhodować nasz własny zakwas. Kupiliśmy mąkę w młynie, przeczytaliśmy wszystko co tylko możliwe i udało się! Po paru tygodniach byliśmy właścicielami cudownie bąbelkującego i pełnego życia zakwasu.  To naprawdę nic trudnego! Wystarczy trochę dobrych chęci, mąka i słoik. A gama możliwości wykorzystania zakwasu jest prawie nieograniczona ;) Nasz pierwszy chleb na zakwasie był dość prosty - jak na amatorów przystało. Wyszedł bardzo dobrze, wyrośnięty i z idealną skórką. Jest to dobry chleb codzienny, do którego wszystko pasuje.

Składniki:
  • 200g zakwasu żytniego
  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 290g wody
  • 12g soli
  • opcjonalnie można jeszcze dodać 1/2 łyżeczkę drożdży instant
Zakwas wymieszać z mąką i wodą (a także z drożdżami jeśli decydujemy się nimi wspomóc) i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać sól i dokładnie zagniatać aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, złożyć i zostawić na kolejną godzinę. Z ciasta uformować okrągły bochenek i zostawić go do ponownego wyrośnięcia na około półtorej godziny. Piec z kamieniem nagrzać do 250 stopni. Chleb przed włożeniem naciąć. Piec z parą przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec kolejne 25 minut.


 

Smacznego!

Przepis pochodzi z Piekarni Po Godzinach

5 komentarzy:

  1. Wspa-nia-ły! Inaczej swojego zachwytu wyrazić nie umiem... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. byliśmy szybcy jak błyskawica i zdjęcie apetycznego chleba już i u nas! Dziękujemy za dodanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny bochenek! a ja w domu nawet nie mam kromeczki chleba;(

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki cudny chlebus:) chetnie bym porwala kromeczke, a moze nawet i dwie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ponieważ już prawie drugi rok piekę chleby i bułki na zakwasie, chętnie wypróbuję i ten przepis; Wasz chleb jest piękny - kształt kromek, struktura miąższu idealna, szkoda tylko, że go posmakować nie mogę :o)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails