czwartek, 10 marca 2011

Indyk z porem z woka


Moi rodzice kupili woka na początku lat 90 i ten przepis był jednym z pierwszych jakie wypróbowali. Bardzo przypadł im do gustu i indyk w takiej postaci często gościł na naszym stole. Indyk jest delikatny i lekko słonawy dzięki marynowaniu w sosie sojowym, a por dodaje całemu daniu charakterystyczny posmak.

Składniki:
  • 3 pory (tylko białe części)
  • 300g makaronu
  • 600g piersi z indyka 
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka imbiru

Filet z indyka pokroić w cieniutkie paseczki. Dodać łyżeczkę imbiru i sos sojowy i dokładnie wymieszać. W takiej zalewie wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie pora przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paski. Przełożyć go na sitko i sparzyć wrzątkiem. Ugotować makaron. W woku rozgrzać tłuszcz i usmażyć na nim mięso. Usmażone wyjąć i odstawić. Do woka dodać pora i trochę sosu sojowego i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać mięso i makaron i dusić jeszcze chwilkę.



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji pora na pora

5 komentarzy:

  1. Ja dostałam woka na Gwiazdkę i do tej pory tylko miałam jedno podejście do gotowania w nim i niestety ze średnim skutkiem... Ale to danie przekonuje mnie, żeby spróbować jeszcze raz :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste, a takie efektowne. Świetne danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wasze zdjęcie jest naszym 300!!! Serdecznie gratulujemy, podlinkowaliśmy je na naszym profilu, zapraszamy! :) http://www.facebook.com/pages/Wykrywacz-smaku/163112597063123

    OdpowiedzUsuń
  4. w moim domu wok był od bardzo dawna, choc praktycznie wcale nie używany. ciekawe dlaczego.. przecież tyle pysznych dań można przygotowac z jego użyciem.

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiesz, że zaciekawiliście mnie tym przepisem? Por, indyk...i imbir...hmm...hm...spróbuję. No muszę spróbować:) bo ciekawa mieszanka smaków:)
    Pozdrawiam Was serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails