Ten deser to ciekawy sposób na wykorzystanie mandarynek. Szybko się go przygotowuje, a jeszcze szybciej zjada ;) Jest dość słodki, więc jeśli nie macie dużej tolerancji na cukier, dodajcie go po prostu trochę mniej. Myślę, że jeszcze lepiej będzie smakował w lecie - wyjęty prosto z lodówki.
Składniki:
- 10 mandarynek
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka wody
- 2 laski cynamonu
Mandarynki obrać, pokroić w plasterki i włożyć do miski. Wodę z cukrem i cynamonem wlać do rondelka. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier się rozpuści. Gotowy syrop przelać do miski z mandarynkami i całość odstawić na 30 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony The Bitten Word
genialne połączenie kolorów:)
OdpowiedzUsuńa co do mandarynek na pewno się skuszę...bo to ciekawa alternatywa do pączków:)
ps. Czy Wam podziękowałam za pomoc w durszlaku? Jeśli, to teraz właśnie czynię: DZIEKUJĘ:D
Wyglada cudnie! Z wykorzystaniem mandarynek zwykle nie mam problemu (czytaj: zjadam wszystkie, zanim ktokolwiek sie obejrzy i zdazy chwycic chocby jedna ;)), ale kiedys kupie kilka specjalnie do tego deseru, bo bardzo mi sie on podoba!
OdpowiedzUsuńpyszności, a ostatnie zdjęcie, rewelacja! Reszta zresztą też świetna :)
OdpowiedzUsuńMandarynki z cynamonem, to musi być pyszne. Kiedyś na pewno spróbuję, zwłaszcza że tak pięknie i sugestywnie wygląda...
OdpowiedzUsuńSmaczny dom, nie ma sprawy :) nam w tym roku pączki nie bardzo wyszły, więc nie mamy dość :D
OdpowiedzUsuńMaggie, u nas też mandarynki znikają od razu, ale tym razem jakoś udało się je uchować ;)
Wykrywacz smaku, Arvén, dziękujemy :)
te zdjecia sa tak soczyscie apetyczne, ze az slink mi leci na nie:)
OdpowiedzUsuńA może dodać miodu z cynamonem jak ktoś lubi takie połączenie.Polecam rożne miody na www.anielskieprzysmaki.pl
OdpowiedzUsuń