niedziela, 17 kwietnia 2011

Gnudi z pieczarkami



Przepyszne włoskie kluseczki, trochę podobne do naszych kopytek. Intensywne w smaku za sprawą parmezanu, a zarazem delikatne i rozpływające się w ustach. Wspaniale pasują do smażonych na maśle pieczarek.

Składniki:
  • 400g sera ricotta
  • 250g drobno startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 120g masła
  • 350g pieczarek

W dużej misce połączyć ricottę, parmezan i jajka. Dodać mąkę, trochę soli i pieprzu i wszystko dokładanie wymieszać. Włożyć do lodówki na 15-20 minut, aby masa trochę stężała.

W międzyczasie pokroić pieczarki w plastry i podsmażyć na odrobinie masła. 

Połowę schłodzonej masy wyjąć na posypany mąką blat i uformować cienki wałek grubości około 2-3 cm. Pokroić w plasterki i wrzucić na gotującą się wodę na około 4 minuty. To samo zrobić z drugą połową masy. 

Podsmażyć gnudi na reszcie masła, aż zbrązowieją. Pod koniec dodać pieczarki i smażyć, mieszając, aż będą ciepłe. 




Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Petite Kitchenesse

4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails