poniedziałek, 23 maja 2011

Indyjskie ciasto mava

Przepyszne, ciekawe w smaku ciasto. Wilgotne, dość ciężkie z chrupiącymi orzechami pistacjowymi. Za sprawą mavy, która przypomina trochę masę kajmakową, szafranu i kardamonu jest bardzo aromatyczne. Wspaniałe do popołudniowej herbaty.

Składniki:
/na okrągłą formę o średnicy 18cm/

mava
  • 240ml śmietanki 30%
  • 180ml pełnotłustego mleka

Do dużego rondla o grubym dnie wlać śmietankę i mleko. Postawić na dużym gazie i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować 15 minut ciągle mieszając. Masa zacznie zmieniać kolor i stanie się gęstsza. Zmniejszyć ogień jeszcze bardziej i dalej gotować. Mleko jeszcze bardziej zgęstnieje i zacznie przypominać sos. Ciągle mieszać i zeskrobywać masę z boków i dna rondla. Gotować jeszcze około 20 minut, ciągle mieszając, aż masa będzie przypominała pastę i nie będzie zawierała płynu.

ciasto
  • 200g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • przygotowana wcześniej mava
  • 100g masła
  • 210g cukru
  • 2 jajka
  • 90ml mleka
  • szczypta szafranu
  • 120g pistacji

Masło, mavę i cukier zmiksować, aż masa będzie kremowa i jasno brązowa. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. W rondelku podgrzać mleko z szafranem i odstawić na chwilę. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kardamon. Wsypać suche składniki  do reszty i miksować, aż masa stanie się gładka. Posiekać z grubsza pistacje, 2/3 wsypać do masy i dokładanie wymieszać. Przelać masę do foremki i posypać resztą pistacji. Piec przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni.



Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Sinfully Spicy

Przepis bierze udział w Akcji Pistacja

18 komentarzy:

  1. Wygląda tak że...ech...zjadłabym cały kiedy pomyslę o przyprawach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciasto ,chętnie je wkrótce upiekę , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A to ciekawe! koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda i takie duze wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Thank you so much for trying the mava cake. And I m so glad that you loved it.You have done better that me as far as the color of the crust goes..kudos!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne ciasto pieknie sfotografowane! Bardzo ciekawy przepis, zapisuje do wyprobowania...
    Pozdarwiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, coś pięknego. Nareszcie jakieś ciasto w którym mogę dać upust mojej pistacjowej miłości! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe co to takiego ta mava, a ciasto wygląda fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o takim jeszcze nie słyszałam. Wygląda smakowicie, zachęca do spróbowana :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, ale wysokie, piękne!Dzięki za dodanie zdjęcia, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jeśli dobrze rpzumniem to mava to takie gotowane mleko do formy stałej?
    http://www.mydiversekitchen.com/2010/06/mava-cake-indian-cardamom-cake.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie wygląda! Zapisuje przepis i też będę piec:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kasiu, poproszę kawałek! tylko nie mów, że już nic nie ma... :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. piękna zdjęcia.
    i rewelacyjne ciasto. warte grzechu ;]

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo ciekawa sprawa z tą mavą:) ciasto wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękujemy wszystkim za komentarze :) Polecamy gorąco ciasto do wypróbowania bo jest bardzo ciekawe i oryginalne w smaku:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails