Ostatni ze świątecznych przepisów. Tym razem pyszny piernik pokryty lukrem. Ciasto zostało odkryte przez Kasię rok temu i zasmakowaliśmy w nim w związku z czym na stałe wpisało się w nasze świąteczne menu. Piernik jest zwarty, wilgotny i bardzo słodki.
Składniki:
- 150 g masła
- 100 g cukru dark muscovado
- 200 g golden syrup
- 200 g melasy (można zastąpić miodem)
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 250 ml mleka
- 2 roztrzepane jajka
- 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach ciepłej wody
- 300 g mąki
Na początku należy roztopić masło z cukrem, później dodać golden syrup, melasę, imbir i cynamon. Całość podgrzać i dobrze wymieszać a potem zdjąć z gazu. Dodać mleko, jajka, sodę i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 45-60 minut. Gdy po wyjęciu z piekarnika piernik trochę ostygnie polać go lukrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz