czwartek, 14 stycznia 2010

Pudding czekoladowy

Z okazji Kakaowego Przeglądu zorganizowanego przez Diabolique postanowiłam wypróbować jeden z przepisów z książki o smakowitym tytule: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku. I rzeczywiście - pudding wyszedł przepyszny. Miękki, przyjemnie rozpływający się w ustach, sos stanowi jego idealne dopełnienie.


Składniki na 4 porcje:
  • 40g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 85g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 55g stopionej czekolady
Sos:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 150 ml śmietany
  • 300 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • parę łyżek cukru pudru
Utrzeć masło z cukrem i dodać jajko. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do żaroodpornych naczynek, napełnić je mniej więcej do dwóch trzecich wysokości. Każdą foremkę przykryć folią aluminiową. W oryginalnym przepisie puddingi należy gotować przez 40 minut na parze. Ja jednak gotowałam je prawie godzinę i nadal były płynne, więc przestawiłam je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i wyszły idealne. Aby przygotować sos, wlać śmietanę i mleko do rondla, dodać mąkę i kakao. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Dosłodzić brązowym cukrem i cukrem pudrem do smaku. Ja przygotowałam wszystko z połowy składników, a sosu i tak było bardzo dużo jak na dwie porcje.



kakao


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails