Z okazji Kakaowego Przeglądu zorganizowanego przez Diabolique postanowiłam wypróbować jeden z przepisów z książki o smakowitym tytule: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku. I rzeczywiście - pudding wyszedł przepyszny. Miękki, przyjemnie rozpływający się w ustach, sos stanowi jego idealne dopełnienie.
Składniki na 4 porcje:
40g masła
3 łyżki cukru
1 jajko
85g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
55g stopionej czekolady
Sos:
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki kukurydzianej
150 ml śmietany
300 ml mleka
2-3 łyżki cukru brązowego
parę łyżek cukru pudru
Utrzeć masło z cukrem i dodać jajko. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do żaroodpornych naczynek, napełnić je mniej więcej do dwóch trzecich wysokości. Każdą foremkę przykryć folią aluminiową. W oryginalnym przepisie puddingi należy gotować przez 40 minut na parze. Ja jednak gotowałam je prawie godzinę i nadal były płynne, więc przestawiłam je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i wyszły idealne. Aby przygotować sos, wlać śmietanę i mleko do rondla, dodać mąkę i kakao. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Dosłodzić brązowym cukrem i cukrem pudrem do smaku. Ja przygotowałam wszystko z połowy składników, a sosu i tak było bardzo dużo jak na dwie porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz