niedziela, 21 lutego 2010

Fondant czekoladowy


Prosty, szybciutki deser, który można przygotować błyskawicznie. My lubimy go robić spontanicznie kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego a nie ma akurat nic pod ręką, lub kiedy mamy gości i chcemy jeszcze coś szybko dobrego upichcić. Deser ma przepyszny czekoladowy smak i doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Wpis bierze udział w akcji "Czekoladowy weekend".


Składniki (na 6 kokilek):

  • 6 jajek
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 48 g mąki
  • 100 g masła
  • 145 g cukru
Białka z jajek ubić na sztywną pianę. Czekoladę roztopić z cukrem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić dodać żółtka, masło i mąkę. Wymieszać i dodać białka i delikatnie połączyć z resztą składników. Kokilki natłuścić i nałożyć do nich masę. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails