środa, 10 lutego 2010

Pizza

pizza


Kontynuując włoskie wątki na blogu oraz przyłączając się do Dnia Pizzy postanowiliśmy upiec pizzę idealną. Taką, której ciasto nie będzie za cienkie ani za grube, lekko wilgotne, a dodatki sprawią, że po spróbowaniu pomyślimy "Mmm.. To jest to!". Poprzeczkę postawiliśmy wysoko, ale zadanie udało się wykonać w 100%.


Składniki na ciasto:
  • 40g drożdży
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szkl wody
Dodatki:
  • parę plasterków szynki
  • 30dag mozarelli
  • 7 dużych pieczarek
  • 10 oliwek
  • sos pomidorowy
  • oregano

Pokruszyć drożdże, dodać cukier, zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 15 minut. Na blat wysypać mąkę z solą, zrobić w niej dołek i wlać drożdże, wodę oraz olej. Zagniatać około 10 minut dodając po trochu wody. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie uformować płaski placek i ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą. Posmarować powierzchnię placka sosem pomidorowym doprawionym oregano i ułożyć składniki. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.



Smacznego!

Przepis na ciasto według
vena1980

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails