Kontynuując włoskie wątki na blogu oraz przyłączając się do Dnia Pizzy postanowiliśmy upiec pizzę idealną. Taką, której ciasto nie będzie za cienkie ani za grube, lekko wilgotne, a dodatki sprawią, że po spróbowaniu pomyślimy "Mmm.. To jest to!". Poprzeczkę postawiliśmy wysoko, ale zadanie udało się wykonać w 100%.
Składniki na ciasto:
- 40g drożdży
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 400g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szkl wody
- parę plasterków szynki
- 30dag mozarelli
- 7 dużych pieczarek
- 10 oliwek
- sos pomidorowy
- oregano
Pokruszyć drożdże, dodać cukier, zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 15 minut. Na blat wysypać mąkę z solą, zrobić w niej dołek i wlać drożdże, wodę oraz olej. Zagniatać około 10 minut dodając po trochu wody. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie uformować płaski placek i ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą. Posmarować powierzchnię placka sosem pomidorowym doprawionym oregano i ułożyć składniki. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Smacznego!
Przepis na ciasto według vena1980
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz