Już od jakiegoś czasu chodziła za mną zupa brokułowa. Podczas ostatnich zakupów zaopatrzyłam się więc w zapas brokułów i przeszukiwałam różne przepisy w poszukiwaniu inspiracji. Nie mam doświadczenia w gotowaniu zup i bałam się, że odtworzenie smaku na który miałam ochotę może mi się nie udać. Na szczęście moje obawy okazały się płonne. Zupa wyszła gęsta i kremowa, a intensywny smak fety nadał jej niecodziennego charakteru.
Składniki:
- 500g brokułów
- 3l wody
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki śmietany
- ser feta
- pieprz
- sól
Smacznego!
Właśnie popełniłam tę zupę i muszę przyznać, że jest pyszna. Bardzo lubię zupy kremy i poszukując przepisu na krem brokułowy trafiłam na wasz przepis. Nie miałam w domu fety, więc posypałam parmezanem- nie jest źle, ale myślę że z fetą smak byłby bardziej wyrazisty. Jedna rzecz- z przepisu zupy wychodzi mało- dla max. 4 osób przy jedzeniu w niewielkich talerzach/miseczkach- także dla mojej rodzinki trzeba ilość podwoić na następny raz :)
OdpowiedzUsuń